Week van de Lentekriebels

Foto van Rob Jetten is bewerkt

25.03.2024, 12:58 (CET), laatst geüpdate: 08.04.2024, 10:34 (CEST)

De lente is net begonnen, maar lentekriebels heersten al eerder deze maand in de vorm van een projectweek op scholen. Ook hobbyfotoshoppers kregen het te pakken en knutselden nepnieuws in elkaar.

Het internet heeft weer iets gevonden om zich over op te winden. Een foto van demissionair minister Rob Jetten, die een boek ophoudt met de tekst "Zoek je eigen poepgaatje. Wat zie je als je in een spiegel van onder naar jezelf kijkt?", wordt veelvuldig gedeeld. "LAAT ONZE KIDS MET RUST !!!!!" (sic), en "Hier stopte onze energieminister zijn energie in !!"(sic), zijn reacties van Facebookgebruikers. Promoot Jetten werkelijk op deze manier lesmateriaal van de Lentekriebels, zoals een gebruiker beweert? Of zou het eerder zo zijn dat een hobbyfotoshopper met homofobe overtuigingen bezig is geweest?

Beoordeling

De foto is gefotoshopt. Rob Jetten ging nooit met deze inhoud op de foto.

Feiten

Aan de afbeelding zelf is al vrij duidelijk te zien dat het blad of boek dat Jetten omhoog zou houden niet natuurlijk in de omgeving opgaat. Het is een raadsel hoe de demissionair minister het boek vasthoudt, aangezien zijn handen niet over de randen grijpen. Alsnog geloven veel mensen op sociale media dat de foto echt is. Is het origineel dus te vinden om het tegendeel helemaal te bewijzen?

Het is even zoeken via een reverse image search, maar de originele foto duikt op het persoonlijke Instagramprofiel van Rob Jetten op. In de post van 4 juni 2021 houdt hij drie boeken omhoog, ter promotie van de Boekenweek dat jaar.

Geen van deze drie boeken heeft overigens iets met Lentekriebels of expertisecentrum Rutgers te maken. Dat is de stichting die samen met regionale GGD's de projectweek over seksuele en relationele voorlichting organiseert en lesmateriaal verzorgt. Scholen kiezen zelf of ze deelnemen aan de project week, en ook welk lesmateriaal ze in deze week willen gebruiken.

Afbeelding niet deel lesmateriaal

Expertisecentrum Rutgers heeft ook lespakketten voor verschillende leeftijdsgroepen ontwikkelt om de scholen naast de projectweek bij seksuele en relationele vorming te ondersteunen. Op aanvraag van Deutsche Presse-Agentur (dpa) liet de organisatie weten dat de afbeelding in de Facebookpost niet afkomstig is uit hun lesmateriaal dat in de Week van de Lentekriebels of in de overige tijd van het jaar wordt gebruikt.

Wel heeft het centrum nog een boekenlijst online staan: deze boeken gaan over verschillende onderwerpen waar opgroeiende kinderen vragen over kunnen hebben. De gefotoshopte afbeelding komt uit het boek 'maar HOE dan?! - samen praten over lichaam, liefde en baby's maken'. Dat boek wordt in de boekenlijst genoemd.

De lijst dient ter inspiratie voor ouders en verzorgers en de boeken zijn dus niet deel van het lesmateriaal. Ze is er om ouders of professionals te ondersteunen bij de voorlichting die zij willen geven aan hun kinderen. Wie dus beslist wat kinderen te zien krijgen, zijn nog altijd de ouders en verzorgers zelf. En ook die worden nergens toe gedwongen.

Week van de Lentekriebels

Ook dit jaar ontstond weer veel maatschappelijke onrust rond de Week van de Lentekriebels. Conservatieve verenigingen als 'Gezin in Gevaar' en politici van Forum voor Democratie (FvD) verspreidden consequent desinformatie over de week. Kinderen zouden volgens hen geseksualiseerd worden en leren hoe ze expliciete seksuele handelingen, zoals masturberen en pijpen, moeten uitvoeren. Daar klopt allemaal niets van.

(Stand van zaken: 25.03.2024)

Opmerking: Naderhand is de informatie over de herkomst uit welk boek van de gefotoshopte pagina nog toegevoegd.

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

X-bericht (gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Instagram Jetten profiel & post (gearchiveerd hier & hier)

Over Boekenweek 2021 (gearchiveerd)

Over expertisecentrum Rutgers (gearchiveerd)

Boekenlijst Rutgers (gearchiveerd)

Over 'maar HOE dan?!' (gearchiveerd)

Artikel Pointer (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.