Fotocollage is geen bewijs

Brigitte Macron is wel degelijk een vrouw

22.03.2024, 17:47 (CET)

Als je een bepaalde subset van het internet mag geloven, is zowat elke beroemde vrouw eigenlijk een man. Zo ook Brigitte Macron, maar een paar wazige foto's kan je moeilijk gedegen bewijs noemen.

Is de Franse first lady Brigitte Macron eigenlijk een man? Die ogenschijnlijk absurde vraag begon bij een duo vrouwen en bereikte ondertussen het Franse publieke debat en het gerecht. Een fotocollage gedeeld op sociale media zou alvast als bewijs voor die stelling moeten dienen. Ondanks dat er geen gedegen bewijs voorhanden is, blijven de geruchten circuleren.

Beoordeling

Brigitte Macron is wel degelijk een vrouw, er is geen bewijs voor het tegendeel. De gedeelde fotocollage is evenmin bewijs voor de transfobe complottheorie.

Feiten

Het begon allemaal met een gesprek tussen twee vrouwen op een YouTubekanaal in 2021. Zij geloofden dat Brigitte Macron, echtgenote van de Franse president, eigenlijk helemaal geen vrouw maar een man is.

Vandaar ging het sneeuwballen, wat resulteerde in een rechtszaak voor smaad, aangespannen door Brigitte Macron en haar broer Jean-Michel Trogneux. Jean-Louis Azière, de oom van haar eerste echtgenoot, getuigde ook in de zaak dat Brigitte wel degelijk een vrouw is. De rechter in Lisieux veroordeelde beide vrouwen tot een boete.

De gedeelde fotocollage houdt al evenmin steek als bewijs voor de theorie. Brigitte Trogneux werd geboren in 1953 als jongste van zes kinderen in een welgestelde chocolatiersfamilie uit Amiens. In een familiefoto is ze terug te vinden op de schoot van haar moeder. Haar broer, uiterst links op de foto, wordt in de collage (onderaan rechts) voorgesteld alsof het om Brigitte zelf, als jongen, zou gaan. Echt goed bewijs is dat niet: broers en zussen delen wel vaker een fysieke gelijkenis.

Overduidelijke fotoshop

Bij nadere inspectie van het beeld van Brigitte Macron als 'man' rechtsboven in de collage is duidelijk te zien dat deze foto bewerkt is: let op de wazige kraag, het kleurverschil tussen het gezicht en de hals en de wazige achtergrond die niet lijkt door te lopen. Opnieuw allesbehalve waterdicht bewijs.

De foto linksonder van Emmanuel Macron met een zwarte man is echt, en dateert uit 2018 bij een bezoek aan de Franse Antillen: de episode veroorzaakte destijds ophef in Frankrijk. De precieze herkomst van de foto's linksboven in de collage konden niet accuraat bepaald worden.

Witte avondjurk

De foto van Brigitte Macron in een witte avondjurk dateert van 2018. Toen ontvingen zij en president Macron de groothertog en groothertogin van Luxemburg op het Elysée. Op andere beelden van de avond is te zien dat haar avondjapon van Louis Vuitton gemaakt is van een eerder kreukelige stof, hetgeen de bobbel, die op de foto in de collage wordt aangemerkt als mannelijk geslachtsdeel, verklaart.

Gereycleerde geruchten

Macron is niet de eerste om geviseerd te worden door zo'n transfobe complottheorie. Er is een hele online gemeenschap van 'tranvestigators' die beweren dat een hele resem beroemdheden en politici eigenlijk mannen zijn, zoals ook Michelle Obama. Een volledig nieuw fenomeen is het dan weer niet: ook voormalige Franse first lady Claude Pompidou kreeg in de jaren 70 te maken met gelijkaardige geruchten.

(Stand van zaken: 22.03.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

Officiële biografie van Brigitte Macron (gearchiveerd)

Artikel Radio France over complottheorie (gearchiveerd)

Artikel La Depeche over rechtszaak (gearchiveerd)

Artikel Le Pays d'Auge (gearchiveerd)

Artikel Parisien over ophef foto Emmanuel Macron 2018 (gearchiveerd)

Artikel Vogue over witte avondjurk (gearchiveerd)

Foto Getty en Alamy staatsdiner 2018 (hier en hier gearchiveerd)

Artikel Téléstar met foto van de familie Tragneux (gearchiveerd)

Politifact factcheck over Michelle Obama (gearchiveerd)

Artikel Vice over 'transvestigators' (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.