Geen betrokkenheid WEF

Congress moet mogelijk oordelen over verkiesbaarheid Trump

08.03.2024, 15:13 (CET), laatst geüpdate: 08.03.2024, 15:33 (CET)

Een redenatie op sociale media. A: een krant speculeert over politiek. B: de CEO van die krant heeft een profiel op een website. Conclusie: die website bepaalt wat er gebeurt in de politiek.

Het World Economic Forum (WEF) zou de kiesmannen van de VS hebben opgedragen om een mogelijke verkiezingswinst van Donald Trump in november dit jaar niet te ratificeren. Die bewering, die op dubieuze websites en op X rondgaat, wordt nu ook op Facebook gedeeld. Klopt er ook iets van?

Beoordeling

Nee, het WEF heeft geen enkel bevel gegeven. De bewering berust op een valse voorstelling van een artikel van The Atlantic, dat gaat over de discussie of Trump wel of niet verkiesbaar mag zijn, omdat hij met de Capitoolbestorming van 2021 mogelijk deelnam aan een opstand.

Feiten

In de Facebookpost staat een link naar een artikel van The People’s Voice, een website die zich specialiseert in disinformatie en complottheorieën. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft al vaak beweringen die van deze website afkomstig zijn ontkracht, zoals hier, hier en hier.

De Facebookpost toont ook een screenshot van een slechte computervertaling van dit artikel naar het Nederlands en van een bericht op X, dat dezelfde boodschap bevat als het artikel. Die luidt dat het WEF de Amerikaanse kiesmannen zou hebben opgedragen om de mogelijke verkiezingswinst van Donald Trump in november 2024 niet te erkennen.

Op het screenshot van het artikel staat dat de "Amerikaanse kiezers" dat bevel hebben gekregen van het WEF, maar dat is een fout van de machinevertaling. Het Engelse woord 'electors' verwijst naar de kiesmannen: de leden van het Electoral College die in het getrapte verkiezingsstelsel van de VS hun stem uitbrengen op één van de presidentskandidaten namens de kiezers van de staten die zij vertegenwoordigen

Hoe dan ook: noch de Amerikaanse kiezers, noch de kiesmannen kregen enig bevel van het WEF. Die bewering is volledig verzonnen.

Verzonnen financiering

De bewering is afkomstig uit het artikel van The People’s Voice. Daarin staat dat de "door het WEF gefinancierde publicatie" The Atlantic een artikel heeft gepubliceerd, met daarin een strategie voor de Democratische Partij om een eventuele verkiezingswinst van de Republikein Trump te dwarsbomen.

Ten eerste is er geen enkele aanwijzing dat het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic daadwerkelijk wordt gefinancierd door het WEF. The People’s Voice wil die schijn wekken met een linkje naar een profiel van de CEO van The Atlantic op de website van het WEF. Het bestaan van die profielpagina zegt echter niets over de financiering van het tijdschrift. Ook Trump heeft een profielpagina op de website van het WEF.

Hoe het huishoudboekje van The Atlantic er precies uitziet, is niet onafhankelijk te verifiëren. Wel is duidelijk dat het tijdschrift sinds 2017 grotendeels in bezit is van Emerson Collective, onder leiding van Laurene Powell Jobs. Voor financiering door het WEF is er geen enkele aanwijzing. Dpa benaderde zowel The Atlantic als het WEF met vragen over een mogelijke onderlinge relatie, maar kreeg van beide geen reactie.

Controversiële rechtszaak

Bovendien wordt de inhoud van het artikel van The Atlantic volledig verkeerd voorgesteld door The People’s Voice. Het artikel gaat over een rechtszaak bij het Hooggerechtshof van de VS, waar veel controverse rond heerst.

Eerder had de rechtbank van Colorado besloten dat Trump niet verkiesbaar kon zijn voor de aankomende presidentsverkiezingen, omdat hij op 6 januari 2021 had deelgenomen aan een opstand. Toen bestormden zijn aanhangers het Capitool in Washington, na de door Trump verloren presidentsverkiezingen. Het Hooggerechtshof besloot op 4 maart dat de rechtbank van Colorado Trump toch niet had mogen diskwalificeren.

Artikel verkeerd uitgelegd

De Amerikaanse grondwet bepaalt namelijk dat iemand die heeft deelgenomen aan een opstand geen publiek ambt meer mag bekleden. De definitie van een opstand is echter niet duidelijk omschreven.

Het Hooggerechtshof heeft dus geoordeeld dat de individuele staat Colorado Trump niet mag diskwalificeren voor federale (nationale) verkiezingen. Maar het deed geen uitspraak over de vraag of Trump wel of niet gezien moet worden als een opstandeling – en of hij dus volgens de grondwet wel of niet verkiesbaar is.

In het artikel van The Atlantic wordt geen stelling gekozen in deze controverse. Daar gaat het erover dat de advocaat die de staat Colorado vertegenwoordigt, waarschuwde wat er mogelijk kan gebeuren als het Hooggerechtshof geen duidelijke stelling inneemt.

Dan zouden de Democraten in Congress (het parlement van de VS) ervoor kunnen kiezen om de verkiezingswinst van Trump niet te erkennen, indien zij zonder duidelijke richtlijn van de rechterlijke macht zelf moeten oordelen of Trump verkiesbaar is of niet. Die situatie zou voor chaos kunnen zorgen. Het WEF heeft met dit hele verhaal niets te maken.

(Stand van zaken: 08.03.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel The People’s Voice (gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Over kiesmannen (gearchiveerd)

Over Electoral College (gearchiveerd)

Over The Atlantic (gearchiveerd)

WEF-pagina Thompson (gearchiveerd)

WEF-pagina Trump (gearchiveerd)

The Atlantic over eigenaar (gearchiveerd)

Artikel The Atlantic (gearchiveerd)

Reuters over zaak Hooggerechtshof (gearchiveerd)

Capitoolbestorming (gearchiveerd)

14de Amendement Grondwet VS (gearchiveerd)

CPR News over uitspraak (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.