Geen complot

EU-burgers hebben recht op eID, maar worden niet gedwongen

07.03.2024, 17:48 (CET)

Met een Europese digitale portemonnee kun je in andere lidstaten makkelijk zaken doen. Fijn voor de een, maar de ander vindt het maar niks. Dat is prima: je hoeft zo'n ID helemaal niet aan te maken.

Het werd al vaker verkondigd, maar met de komst van een digitale ID in de Europese Unie lijkt het echt waar te worden: de kwaadaardige mondiale elite geeft openlijk toe hoe ze normale mensen wil onderdrukken, vertelt influencer Eva Vlaardingerbroek op een Britse conservatieve zender.

Deze digitale ID's zouden overheden de mogelijkheid geven zomaar bankrekeningen te bevriezen en boodschappen te controleren. Bill Gates zit er volgens sociale mediagebruikers ook achter; die dwingt overheden 'zijn' digitale ID toe te passen. Wat een verhaal, kun je denken. Bij nadere inspectie blijkt dat verhaal alleen een gedachtespinsel.

Beoordeling

Niemand wordt gedwongen een eID te nemen, en er is ook geen sprake van dat de EU over je eigen overheid via deze digitale portemonnee je bankrekening zomaar kan bevriezen of inzage heeft in je boodschappen. Ook Bill Gates heeft niets met de eID te maken.

Feiten

Vorige herfst kwamen de Europese Raad en Parlement tot een voorlopig akkoord over een Europese digitale identiteit (eID), en vorige week stemde het parlement definitief in. Veel nationale overheden werken al digitaal, denk aan het Nederlandse DigiD. Dat zijn een soort online ordners, waarin persoonlijke informatie opgeslagen is. Als je op internet iets regelt, kan je daarmee verifiëren dat jij ook daadwerkelijke degene bent die jouw zaken regelt.

Het akkoord over een eID betekent dat de EU voor wetgeving en een technische standaard voor de 'digitale portemonnee' zorgt, die in alle lidstaten erkend wordt. Daarnaast is deze digitale ID niet alleen bedoelt om dingen online te regelen, maar ook ter plekke. Als je een auto in Albanië wilt huren zou je via deze digitale portemonnee in een keer kunnen laten zien dat je over een geldig rijbewijs en juiste verzekering beschikt.

In Nederland en Europa

Blijf je de hele tijd in Nederland, dan zul je de eID niet nodig hebben. Niemand wordt overigens verplicht tot het hebben van een eID. Deze digitale portemonnee zal vooralsnog papieren versies of digitale nationale versies niet vervangen. Mensen die een eID niet willen gebruiken, zullen hierom in de praktijk niet gediscrimineerd worden.

Maar er zijn veel Europeanen die binnen de EU reizen, verhuizen of werken en voor hun kan een eID het leven een stuk makkelijker maken. Een Nederlander die in Zweden is gaan wonen kan dan bijvoorbeeld eenvoudiger een lening daar afsluiten. Of een Nederlandse student in Warschau heeft met een eID meteen alle documenten bij elkaar om een kamer te huren en zich aan te melden bij de universiteit. Veel bureaucratische rompslomp wordt met de eID opgelost.

Lidstaten ontwikkelen de digitale portemonnee zelf

De EU zorgt dus voor een standaardconcept van de digitale portemonnee, die in alle lidstaten erkend wordt. Iedere lidstaat zelf is vervolgens aan zet voor de daadwerkelijke ontwikkeling van de app. De landen mogen de app nog eigen maken, door bepaalde features toe te voegen die voor hun burgers relevant zijn. Ook bepaalt de lidstaat zelf of ze de app door de eigen overheid of door een particulier bedrijf wil laten ontwikkelen.

Iedere burger behoudt de controle over zijn eigen portemonnee en welke gegevens hij of zij met welke organisatie deelt. Het is dus niet zo dat als je met je eID iets bij een bepaalde instantie wilt regelen, deze instantie direct inzage heeft in alles wat in je digitale portemonnee zit. Om terug te komen op de vakantie in Albanië: de autoverhuurder krijgt niet je belastingaangifte of diploma te zien.

Het is de bedoeling dat de eID's goed beveiligd worden met bijvoorbeeld een authentificatie, net als bij je Nederlandse DigiD.

Uitspraken Vlaardingerbroek

Wie Vlaardingerbroek hoort spreken, vraagt zich dus af of ze wel begrepen heeft wat het idee achter de eID is. Ze probeert de eID te koppelen aan een grotere complottheorie over de digitale onderwerping van de mens aan een elite, maar zoals gezegd: niemand wordt gedwongen een eID te nemen, en je nationale DigiD, als ook alle papieren bewijzen van belangrijke documenten die je hebt, behouden hun geldigheid.

Het klopt niet dat de EU meekijkt in je digitale portemonnee, laat staan dat deze 'elite' je bankrekening zonder reden zou bevriezen, of je boodschappen ermee wil controleren.

Bill Gates

Over elite gesproken: volgens sociale mediagebruikers hoort Bill Gates daar ook bij. Hij heeft weinig met de Europese digitale ID te maken. Zoals gezegd: lidstaten moeten de apps voor de digitale portemonnee nog gaan ontwikkelen.

In het verleden heeft Gates zich wel positief uitgesproken over digitale ID's. De Bill & Melinda Gates Foundation financierde ook een project in India, waar een klein team nationale digitale ID systemen opzette voor landen die daar nog niet de mogelijkheden toe hadden. Een eigen App heeft Gates niet ontwikkelt.

(Stand van zaken: 07.03.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Akkoord EU november 2023 (gearchiveerd)

Persbericht EU feb. 2024 (gearchiveerd)

Over Nederlandse DigiD (gearchiveerd)

Artikel Ockto (gearchiveerd)

Artikel Eupese Commissie (gearchiveerd)

Artikel ideamia (gearchiveerd)

LinkedIn bericht Bill Gates (gearchiveerd)

Bill & Melinda Gates Foundation financiering & artikel (gearchiveerd hier & hier)

Artikel Factcheck.bg (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.