Boerenprotesten in Europa

Tractorkonvooi was in Frankrijk in 2010

09.02.2024, 21:29 (CET)

Protesterende boeren, het lijkt voorlopig dé trend van 2024. Maar niet alle Europese boeren zijn onderling inwisselbaar, zoals een oude foto gedeeld op sociale media opnieuw aantoont.

Boeren in verschillende Europese landen komen al wekenlang op straat om hun ongenoegen te uiten. Nu zouden Italiaanse boeren aan het protesteren zijn in Verona. Dat zou een foto van een brede tractorkolonne die wordt gedeeld op sociale media moeten aantonen. Maar zoals wel vaker blijkt, is het oppassen geblazen met zomaar foto's te delen.

Beoordeling

De foto toont Franse boeren, geen Italiaanse, en is bijna veertien jaar oud. Hij werd genomen in Parijs op 27 april 2010.

Feiten

Met een simpele reverse image search via Google wordt al snel duidelijk dat de foto uit de oude doos komt. De foto werd genomen in Parijs, niet Verona, op 27 april 2010 door een fotograaf van Frans persagentschap AFP.

Het onderschrift leest: "Franse boeren demonstreren met hun tractoren (...) om te protesteren tegen loonsverlaging en om het Europees landbouwbeleid aan de kaak te stellen." De klachten van de Franse boeren toen zijn dus soortgelijk met de huidige klachten van andere Europese boeren, maar de foto is wel degelijk oud en heeft geen link met Italië.

Op 31 januari was er een boerenprotest in Verona. Vandaag, 9 februari, trekt er ook een kolonne tractoren door Rome. De Italianse boeren, net zoals vele van hun Europese collega's, komen dus wel degelijk op straat, maar deze foto toont dat niet aan.

(Stand van zaken: 09.02.2024)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Over een reverse image search (gearchiveerd)

Originele foto van AFP uit 2010 (gearchiveerd)

Artikel Verona Sera (gearchiveerd)

Liveblog Ansa over boerenprotest in Rome 09.02 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.