Geen bewijs voor complot

Zelfdoding bekendheden onderwerp van ongefundeerde geruchten

23.01.2024, 20:10 (CET)

Kindermisbruik laat niemand koud en berichten erover gaan dan ook snel viraal. Dat wil echter niet zeggen dat elk bericht over kindermisbruik ook een grond van waarheid bevat.

Heb jij of iemand in je omgeving zelfmoordgedachten? Praat erover. In Nederland kan je gratis en anoniem contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie op het nummer 0800-0113 of via hun website.

In een spanne van vier dagen in juni 2018 stierven drie bekendheden door zelfdoding: Kate Spade, Inés Zorreguieta en Anthony Bourdain. Dat is net te veel toeval voor sommige sociale mediagebruikers. Zij beweren dat de drie om het leven zijn gebracht omdat ze bezig waren met "het blootleggen van kindersekshandel". Maar hielden de drie zich daar wel mee bezig?  

Beoordeling

Er is geen enkele aanwijzing dat een van deze drie bezig was met het blootleggen van kinderhandel. Alle drie stierven door zelfdoding.

Feiten

Het is een pijnlijk terugkerend fenomeen: wanneer bekendheden overlijden, wordt online meteen het gerucht gelanceerd dat zij zouden zijn vermoord omdat ze op het punt stonden naar buiten te brengen welke machtige mensen zich allemaal met pedofilie bezig houden. Telkens blijkt er niets van aan, maar de overleden bekendheid kan het niet meer zelf ontkrachten. 

En dat blijkt ook bij Spade, Zorreguieta en Bourdain het geval te zijn. Over de overlijdens van Bourdain en Spade schreven de factcheckers van Snopes al in 2018 een factcheck. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een van de twee zich bezighield met het blootleggen van kinderhandel. Ook bij Inés Zorreguieta is er geen enkele reden om aan te nemen dat ze onderzoek voerde naar kinderhandel.

Zelfdoding

Het klopt dat de drie op gelijkaardige wijze om het leven kwamen, en dat binnen de spanne van een aantal dagen. Bij alle drie is de conclusie van het onderzoek duidelijk: het gaat om zelfdoding. Van alle drie is ook bekend dat ze al jaren met mentale problemen kampten. De overlijdens zijn niet verdacht volgens de autoriteiten en er is al helemaal geen sprake van dat een mysterieuze 'Cabal' of groep samenzweerders achter zou zitten.

Op 5 juni 2018 werd modeontwerpster en zakenvrouw Kate Spade dood aangetroffen door haar huishoudhulp. Volgens de politie van New York wezen alle omstandigheden op zelfdoding. Spade leed volgens haar zuster aan bipolaire stoornis. In een statement na haar dood sprak haar man over depressie en angststoornissen die Spade al jaren plaagde. 

Ook Inés Zorreguieta, de jongere zus van koningin Máxima, leed al jaren aan geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressies. Op 6 juni 2018 werd ze dood teruggevonden in haar appartement in Buenos Aires door haar moeder en een vriendin.

De Argentijnse openbare aanklager liet weten in een persbericht dat er geen reden was om aan te nemen dat het een verdacht overlijden was. De meest logische conclusie is dat het om zelfdoding ging. Uit de autopsie volgde ook deze conclusie, aangezien er geen verdachte verwondingen werden aangetroffen.

Op 8 juni 2018 kwam ook de Amerikaanse kok, televisiepresentator en auteur Anthony Bourdain om het leven door zelfdoding. Hij beroofde zich van het leven in zijn hotel in Frankrijk. Volgens de Franse officier van Justitie was er geen aanwijzing dat iemand zijn hotelkamer binnen was gekomen en waren er ook geen sporen van geweld op het lichaam van Bourdain aangetroffen.

Bourdain was in het verleden open over depressieve periodes waarmee hij te kampen had. Dat bleek ook uit tekstberichten die hij in de dagen voor zijn dood nog stuurde.

(Stand van zaken: 23.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Factcheck Reuters en Snopes (gearchiveerd hier en hier)

Google-zoektocht (gearchiveerd)

Definitie Cabal (gearchiveerd)

Artikel CBS I & II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel NYT (gearchiveerd)

Artikel NU (gearchiveerd)

Persbericht Openbaar Aanklager (gearchiveerd)

Artikel La Nacion (gearchiveerd)

Artikel France 24 (gearchiveerd)

Artikel AP (gearchiveerd)

Artikel CNBC (gearchiveerd)

Artikel NYT II (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.