Bikers en boeren

Motorrijders reden in 2020 tegen rijverbod

19.01.2024, 17:41 (CET)

Door de constante stroom aan beelden zal het weinigen online ontgaan zijn dat er in Duitsland geprotesteerd wordt. Niet elke video die protest in Duitsland toont hangt echter met deze protesten samen.

Het boerenprotest houdt sinds 8 januari heel Duitsland in de ban. Ondertussen zouden niet enkel de boeren op straat komen, maar zouden ook andere groepen uit de Duitse samenleving zich aansluiten. Zo zou deze video moeten tonen hoe motorrijders de straat op gaan om mee te doen met de boeren. Maar is dat wel wat deze video toont?

Beoordeling

De beelden tonen een protest van motorrijders uit 2020. Met de huidige boerenprotesten hebben de beelden niets te maken. 

Feiten

Nog voor er verder onderzoek naar de video hoeft te worden gedaan, is er meteen een detail dat in het oog springt. De bomen en struiken zijn wel erg groen. De kans dat de beelden in januari in Duitsland zijn opgenomen, is dan ook klein. Dat de beelden wel uit Duitsland komen, blijkt uit de politiewagen die te zien is op 00:12. Verdere details zijn moeilijk te herkennen, omdat de beeldkwaliteit van de gedeelde video vrij slecht is.

Door met Google Lens te zoeken op screenshots van de video, vindt Deutsche Presse-Agentur (dpa) meerdere versies van de video terug op TikTok. Sommige video's hebben hetzelfde opschrift, sommige andere opschriften. Allen dateren wel van voor 8 januari. De beelden kunnen dus alvast niet tonen hoe motorrijders zich aansluiten bij de huidige protesten in Duitsland. 

De beeldkwaliteit bij de TikTokvideo's is hoger. Nog niet goed genoeg om bijvoorbeeld nummerplaten te kunnen lezen, maar het invoeren in Google Lens van screenshots met hogere kwaliteit, verhoogt de kans op treffers. Met een screenshot uit deze video vindt dpa tussen de resultaten een forum voor Duitse motorrijders. Daar postte iemand in een gesprek uit juli 2020 een Youtubevideo, een video waar de factcheckers van Factcheck.Vlaanderen ook al op waren uitgekomen.

Beelden uit juli 2020

De Youtubevideo in kwestie werd eveneens in juli 2020 online geplaatst en zou volgens de beschrijving motorrijders uit Aurich tonen, die vertrekken naar een rally in Papenburg. Bij deze video is de kwaliteit van de beelden hoog genoeg om de nummerplaten van de auto's te lezen. Deze beginnen allen met "AUR", wat erop wijst dat al deze wagens inderdaad in Aurich geregistreerd zijn.

Boven het witte dak op de achtergrond zijn de blauwe letters 'WIMA' te lezen. Een zoektocht naar "WIMA Aurich" levert bij Google Maps dan ook snel de exacte locatie op van waar de beelden zijn gemaakt. 

Wat opvalt is dat bij de TikTokvideo's met hoge beeldkwaliteit de twee zaken die identificatie kunnen vergemakkelijken, de nummerplaten en de blauwe letters, onduidelijk blijven. Dit kan erop wijzen dat wie de beelden genomen heeft om ze nu te verspreiden, deze zaken actief troebel heeft gemaakt, zodat de oorsprong van de beelden moeilijk te achterhalen is. 

Een ander protest

Op het forum voor Duitse motorrijders werden beelden van een protestactie verzameld die op 4 juli had plaatsgevonden, en waar de motorrijders in de Youtubevideo aan deelnamen. Het ging om een protestactie waarbij motorrijders uit verschillende plekken verzamelden in Papenburg. Ze wilden op die manier protesteren tegen een rijverbod op zon- en feestdagen. 

De video die nu de ronde doet toont dus wel degelijk protesterende motorrijders. Echter, het gaat om een protest dat al 3,5 jaar oud is en niets met de huidige boerenprotesten te maken heeft.

(Stand van zaken: 19.01.2024)

Links

Gearchiveerde video

Bericht op X en Facebook (gearchiveerd hier en hier)

NOS-artikel (gearchiveerd)

Foto politiewagen (gearchiveerd)

Afbeelding zoeken met Google Lens (gearchiveerd)

TikTokvideo's I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier, gearchiveerde video hier, hier en hier)

Forum voor motorrijders (gearchiveerd)

Youtubevideo (gearchiveerd)

Factcheck.Vlaanderen (gearchiveerd)

Aurich (gearchiveerd)

Over Duitse nummerplaten (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps en Street View (gearchiveerd hier en hier)

Artikel NOZ (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.