Misleidende beelden

Dubai is vooralsnog vrij van sneeuw

16.01.2024, 15:04 (CET)

Online worden beelden gemakkelijk verspreid zonder context of met een foute context toegevoegd. Zo zijn beelden van winterse taferelen niet afkomstig uit Dubai, ook al is dat wat het bijschrift zegt.

Auto's in sneeuwstormen, kamelen onder een wit tapijt en schaatsen voor de wolkenkrabber Burj Khalifa. Het is een strenge winter in Dubai als we beelden mogen geloven die rondgaan op sociale media. Bij dit soort beelden is het wel altijd een goed idee om even te controleren of ze authentiek zijn.

Beoordeling

Dat zijn ze niet: het sneeuwt niet in Dubai. Een compilatie van beelden van overal ter wereld in combinatie met bewerkte beelden wekt foutief die indruk.

Feiten

Dat het momenteel sneeuwt in Dubai lijkt meteen erg onwaarschijnlijk wanneer het weerbericht van de voorbije weken er wordt bijgehaald. De laagste temperatuur die tot nu toe gemeten is in januari 2024 is 16 graden Celsius. In december 2023 was dat 18 graden Celsius. Er is dan ook geen enkele aanwijzing dat het er recent gesneeuwd heeft. 

Of het ooit gesneeuwd heeft in Dubai is zelfs niet zeker. De winter van 2004 was erg koud, maar ook toen bleef het in Dubai bij regen. Op Jebel Jais, het hoogste punt van de Verenigde Arabische Emiraten ten noordoosten van Dubai, kan het sneeuwen, al komt het niet vaak voor.

Als er winterse temperaturen in de Verenigde Arabische Emiraten zijn, is dat zo uitzonderlijk dat het nieuwswaardig is. Actuele nieuwsberichten over natuurlijke sneeuw in Dubai zijn er niet. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat het recent gesneeuwd heeft in Dubai.

Toeristische dienst van Dubai

In de gedeelde video is echter tussen 0:13 en 0:40 wel degelijk een besneeuwd Dubai te zien, met de erg herkenbare wolkenkrabber Burj Khalifa op de achtergrond. De beelden zijn gemaakt van op dit plein in Dubai, waarvan de gebouwen en het aangrenzende water herkenbaar zijn.

De beelden zijn afkomstig van het TikTokaccount van de toeristische dienst van Dubai. In de commentaren merken ook veel gebruikers op dat het helemaal niet aan het sneeuwen is in Dubai. De beelden lijken dan ook niet authentiek te zijn.

De kabellift richting Burj Khalifa blijkt niet echt te bestaan en het weerbericht dat zou aangeven dat het -10 graden Celsius is in Dubai kan ook niet echt zijn, zoals hierboven aangegeven. Geen enkele andere video op het account bevat sneeuwbeelden. 

Het lijkt er dan ook op dat het gaat om een promostunt. In Dubai is namelijk wel een indoor sneeuwpiste. In deze winter wordt "Raining Street", een straat waar het permanent artificieel regent, omgetoverd in "Snowing Street". De video lijkt dan ook reclame te maken voor deze winterse activiteiten in Dubai. De toeristische dienst van Dubai reageerde op het moment van schrijven nog niet op vragen van Deutsche Presse-Agentur (dpa) over de video.

Vaak gedeelde beelden

In de gedeelde beelden is een TikTok-watermerk te herkennen van het account Disasters.today, waar de video ook terug te vinden is. Het account specialiseert zich in spectaculaire beelden van natuurrampen en neemt het niet zo nauw met de waarheid. Zo zijn er op het account video's terug te vinden die een tornado in Sao Paolo zouden tonen, maar waarvan dpa in het verleden al liet zien dat het om bewerkte beelden uit Florida ging.

Het eerste beeld van de nu gedeelde video toont besneeuwde auto's. Deze zijn ook terug te vinden in een video op Douyin, de Chinese versie van TikTok. Volgens het Douyin-account gaat het om een sneeuwstorm in China. Of de beelden uit China komen valt niet met zekerheid te zeggen, maar ze staan wel al sinds januari 2023 online. Een recente sneeuwstorm in Dubai tonen ze in ieder geval niet. 

De auto's die te zien zijn vanaf 0:06 zijn op TikTok terug te vinden bij een ander account. Dat account stelt dat op 24 december 2023 het om een sneeuwstorm in China gaat, maar plaatste al op 30 november 2023 dezelfde beelden met het bericht dat ze Dubai toonden. De exacte locatie valt wederom niet vast te stellen, maar het is twijfelachtig of het in Dubai gefilmd werd.

De besneeuwde schapen die rond 1:06 te zien zijn, zijn terug te vinden op X. Daar werden de beelden in januari 2020 online geplaatst door een account dat vaker beelden uit Saudi-Arabië plaatst. Het is niet exact dezelfde video, maar het hok is hetzelfde, net als de heuvel op de achtergrond. De video zou gemaakt zijn in Tabuk, het noordwesten van Saudi-Arabië. Dat het daar af en toe sneeuwt, schreef dpa al in een eerdere factcheck.

De blauwe bus die op 01:10 te zien is, valt bij hetzelfde account op X terug te vinden en dateert ook van januari 2020. Ook deze beelden zijn opgenomen in Tabuk. De kenmerkende gele pick-uptrucks met rode streep in de gedeelde video komen ook regelmatig terug op beelden van het account uit Saudi-Arabië. Het lijkt er dan ook op dat de beelden van een besneeuwde woestijn daar gemaakt zijn, en niet in Dubai. 

(Stand van zaken: 16.01.224)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Weerbericht Dubai december 2023 en januari 2024 (gearchiveerd hier en hier)

Artikels over weer in de VAE uit 2004, 2017 en 2021 (gearchiveerd hier, hier en hier)

Jebel Jais (gearchiveerd)

Google-zoekopdracht (gearchiveerd)

Burj Khalifa (gearchiveerd)

Locatie op Google Street View (gearchiveerd)

TikTokvideo Visit Dubai (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Kabellift in Dubai (gearchiveerd)

Sneeuwpiste en 'Snowing street' in Dubai (gearchiveerd hier en hier)

Disasters.today op TikTok (gearchiveerd)

Originele TikTokvideo (gearchiveerd)

TikTokvideo Disasters.today (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Factcheck dpa I

Douyinvideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

TikTokvideo 24 december en 30 november (gearchiveerd hier en hier, gearchiveerde video hier en hier)

Video op X I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier, gearchiveerde video hier, hier en hier)

Google Maps Tabuk (gearchiveerd)

Factcheck dpa II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.