Geen 'Epsteinlijst'

Rechtbankdocumenten brengen weinig nieuws aan het licht

09.01.2024, 21:22 (CET)

Wie had banden met Jeffrey Epstein en wist van zijn wandaden of deed er aan mee? Die vraag blijft beroeren. Maar recent vrijgegeven rechtbankdocumenten bieden niet hét pasklare antwoord.

Ruim vier jaar na zijn dood blijft de wereld in de ban van Jeffrey Epstein en zijn wandaden. Momenteel circuleert er op sociale media een lijst gevuld met bekende namen van acteurs, zangers en politici die gelinkt zijn aan hem. Die lijst zou net zijn vrijgegeven door een Amerikaanse rechtbank. Maar klopt dat, en zijn de mensen genoemd op die lijst effectief gelinkt aan de zaak Epstein?

Beoordeling

De lijst met namen die gedeeld wordt op sociale media is niet terug te vinden in de documentenbundel die op 3 januari 2024 werd vrijgegeven. Die documenten bevatten ook helemaal geen lijst. Veel van de namen op de beweerde lijst hebben ook helemaal geen connectie met de zaak Epstein.

Feiten

Eerst en vooral: waar gaat het nu eigenlijk over? Op 3 januari 2024 werd een bundel, goed voor 943 pagina's, aan bewijsstukken vrijgegeven in de zaak tussen Ghislaine Maxwell, Epsteins ex-partner, en Virginia Giuffre, een van de slachtoffers. De zaak zelf werd al in 2017 afgehandeld.

Hoewel het online wordt omschreven als 'Epsteins lijst', gaat het niet om een echte lijst. De bundel bevat stukken als transcripties van verhoren, e-mail- en briefverkeer. Noch is er veel nieuwe informatie in te vinden. Veelal was de inhoud van de stukken al bekend, maar namen waren destijds geanonimiseerd. Nu zijn die publiek bekend.

Veel van de namen in de stukken zijn reeds langer gelinkt aan Epstein, zoals Bill Clinton, Jean-Luc Brunel en de Britse prins Andrew. Dat wil niet zeggen dat al de vermelde mensen ook effectief gelinkt zijn aan de misdrijven van Epstein of dat zij zelf ergens van beschuldigd worden. Dat was een van de redenen waarom deze documenten zo lang geanonimiseerd bleven. De privacy van slachtoffers van Epstein en mensen die vernoemd werden zonder wezenlijk iets te maken te hebben met de zaak waren een bezorgdheid.

Veel namen onterecht genoemd

Sommige namen staan in de documentenbundel, maar worden niet wezenlijk gelinkt aan Epstein en zijn misdrijven. Zo werd er in verschillende verhoren een lijst van mensen opgenoemd met de vraag of Giuffre hen ooit ontmoet heeft, waar ze dan nee op antwoordde. Voorbeelden daarvan zijn oud-premier van Israël Ehud Barak, Naomi Campbell en Kevin Spacey (pagina 275 en 276). Die zijn alle drie wel terug te vinden op de vluchtlogboeken van Epsteins privéjet of in zijn telefoonboek.

Veel namen staan dan weer op de lijst gedeeld op sociale media zonder ook maar één keer voor te komen in de documentenbundel, of enige andere connectie te hebben met de zaak. Daar gaat het bijvoorbeeld om Chrissy Teigen en Oprah Winfrey, de Obama's, Will Smith, Beyoncé en Steven Spielberg.

Kortom, de lijst die circuleert op sociale media is allesbehalve een betrouwbare bron, en de recent vrijgegeven documentenbundel is ook niet wat er veelal van wordt gezegd dat het is.

(Stand van zaken: 09.01.2024)

Links

Facebookpost I, II en III (I, II en III gearchiveerd)

Vrijgegeven documenten 03.01.2024 (gearchiveerd)

NOS: misdrijven van Epstein (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

Factcheck USA Today over de vluchtlogboeken van Epsteins privéjet (gearchiveerd)

Telefoonboek en vluchtlogboek van Epstein (hier en

hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.