Plasincident Albert Heijn

Virale video is grap volgens maker

04.01.2024, 11:09 (CET)

Influencers gaan soms erg ver om toch maar viraal te gaan. Maar niet alles dat ze de wereld insturen is daarom ook echt. Dat blijkt maar weer bij een virale video uit Albert Heijn.

In december 2023 ging een video viraal op sociale media, zeker nadat die gedeeld werd door onder andere Dumpert en Geert Wilders. De beelden zouden een moslim tonen die op varkensvlees plast in een Albert Heijn. De makers wilden duidelijk graag controverse veroorzaken, maar deden ze het daarom ook echt? 

Beoordeling

Er is geen bewijs dat de beelden authentiek zijn en er echt geplast werd. De maker van de video publiceerde een uitleg waarin hij aangaf dat het om een grap gaat en dat het plasgeluid achteraf is toegevoegd. Albert Heijn zelf is niet op de hoogte van een dergelijk incident in een van hun filialen. 

Feiten

De video werd origineel online geplaatst door de influencer Buurtwachtt, die de beelden op 14 december op Instagram en TikTok (ondertussen verwijderd) zette. Hij heeft wel meer video's waarin iemand op openbare plekken lijkt te plassen, zoals in de sportschool.

Op het moment dat de video online verscheen waren er al twijfels bij de authenticiteit van de beelden. Zo zou het plasgeluid niet exact overeenkomen met de beelden. Uit een vergelijking met foto's op Google Maps, blijkt dat beelden in een Albert Heijnfiliaal in Zaandam werden opgenomen. 

Desgevraagd liet een woordvoerder van de winkelketen aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten dat ze geen melding hadden binnengekregen over een dergelijk incident in een van hun winkels. Buurtwachtt zelf reageerde niet op een vraag van dpa over de video.

Op 20 december plaatste Buurtwachtt dan toch een uitleg over de video op Youtube, waarin hij uitlegt dat het plassen in scène werd gezet en dat het bedoeld was als "prank". Hij zou het plasgeluid hebben opgenomen in zijn eigen WC en naderhand toegevoegd aan de video. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat de man in beeld echt geplast heeft op de vleeswaren. 

(Stand van zaken: 04.01.2023)

Links

Gearchiveerde video

Facebookbericht (gearchiveerd)

Bericht Dumpert en Geert Wilders op X (gearchiveerd hier en hier)

Video op Instagram en TikTok (gearchiveerd hier en hier)

Bericht Peter Burger op X (gearchiveerd)

Foto filiaal op Google Maps (gearchiveerd)

Video Buurtwachtt op Youtube (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.