Geen link met Nieuwjaar

Brandende barricades bij demonstratie in Berlijn in oktober

03.01.2024, 17:01 (CET)

Vuurwerk, oliebollen en wensen: dat is waar velen aan denken met een jaarwisseling. Onrust kan ook voorkomen, zeker in steden, maar een video uit Berlijn is daar geen goed voorbeeld van.

De jaarwisseling kan al eens gepaard gaan met onrust in steden. Dat zou ook het geval zijn geweest in de Berlijnse wijk Neukölln deze Oudejaarsavond. Een video gedeeld op sociale media zou rellen van "Arabische immigranten" moeten tonen.

Beoordeling

De beelden dateren van 18 oktober 2023, toen er in de Berlijnse wijk Neukölln onrust uitbrak tussen demonstranten en politie bij een pro-Palestinademonstratie.

Feiten

Door middel van een reverse image search blijkt dat het inderdaad onrustig was in het Berlijnse Neukölln, maar niet met Oudejaarsavond. Een eerste hint is alvast dat er bladeren aan de bomen zijn: de beelden dateren dan ook van 18 oktober.

Toen vond er een pro-Palestijnse demonstratie plaats in Neukölln die resulteerde in clashes tussen demonstranten en politie. Een dag eerder was er een bombardement in het al-Ahli ziekenhuis in Gaza-stad. Volgens de door Hamas gecontroleerde autoriteiten in Gaza vielen daarbij 500 doden, wat voor internationale verontwaardiging zorgde. Wie nu precies verantwoordelijk is en het aantal slachtoffers blijft tot vandaag onduidelijk.

Deze scène speelde zich af op de hoek van de Sonnenallee met de Pannierstraße. Verschillende video's van de gebeurtenis zijn terug te vinden op X, het voormalige Twitter. Er werd vuurwerk afgestoken en politiebarricades werden in brand gestoken.

Het gele appartementsgebouw met vier verdiepingen op de hoek is duidelijk te herkennen, zowel in de gedeelde video als op de beelden vanop X. Dezelfde ramen op de tweede verdieping op de hoek zijn ook in alle video's verlicht, net zoals de twee ramen op de derde verdieping.

Er is dus wel vuurwerk te zien, maar de beelden hebben helemaal niets met Nieuwjaar te maken. Deze jaarwisseling verliep relatief rustig in de Duitse hoofdstad, na een bewogen overgang van 2022 naar 2023.

(Stand van zaken: 03.01.2024)

Links

Facebookpost I en II (I en II gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Bericht op X I en II (I en II gearchiveerd, gearchiveerde video's I en II)

Locatie video op Google Maps (gearchiveerd)

Artikel Berlin Live (gearchiveerd)

Artikel rbb24 (gearchiveerd)

Artikel SRF (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

dpa-factcheck al-Ahli ziekenhuis

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.