Geen link met LA of Gaza

Video uit 2020 van BLM-protest in Oklahoma duikt weer op

21.12.2023, 17:30 (CET)

Er zijn honderden redenen waarom mensen kiezen om op straat te komen in protest. Beelden daarvan kunnen makkelijk onderling verwisseld worden, zoals ook hier het geval is met een BLM-protest uit 2020.

Een protest kan al snel chaotisch worden, met alle gevolgen van dien. Zo zou tijdens een pro-Palestijns protest in Los Angeles een truck zijn ingereden op de menigte demonstranten. Een video van het incident wordt gedeeld op sociale media. De beelden zijn echt, maar ze zijn niet recent en hebben niets te maken met de Palestijnse zaak.

Beoordeling

De video dateert uit 2020, toen mensen op straat kwamen in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma om hun steun te uiten voor de Black Lives Matter-beweging. Het heeft dan ook niets te maken met Los Angeles, de Palestijnse zaak of het huidige conflict in de Gazastrook.

Feiten

Aan de hand van een reverse image search van screenshots van de video kan de ware context snel achterhaald worden. De video heeft niets te maken met Los Angeles of een huidig pro-Palestijns protest. De beelden werden ruim 3 jaar geleden gefilmd, op 31 mei 2020, in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma.

Daar vond toen een Black Lives Matterprotest plaats, na de dood van George Floyd enkele dagen eerder. De beelden zijn op YouTube terug te vinden, gedeeld door Amerikaanse tv-zender NBC. Op de beelden zijn ook verschillende plakaten met de zinsnede 'Black Lives Matter' te zien.

Tijdens een geplande mars wandelden demonstranten de 244-snelweg op en blokkeerden die voor alle verkeer. In de chaos reed een rode pick-up met trailer in op de menigte. Er vielen meerdere gewonden.

Geen enkele link met Gaza

Andere beelden van hetzelfde incident zijn ook terug te vinden bij lokale nieuwszender Tulsa's News Channel 8, die toelaten om de plek van de beelden te lokaliseren. Omstreeks 1:32 is Oneok Field te zien, een honkbalveld in Tulsa aan de 244-snelweg. Tegen de bestuurder van de pick-up werd uiteindelijk geen klacht neergelegd. De openbare aanklager oordeelde dat de man werd aangevallen door de demonstranten.

Het incident in de video heeft dus helemaal niets te maken met pro-Palestijns protesten naar aanleiding van het conflict in de Gazastrook.

(Stand van zaken: 21.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Gearchiveerd resultaten reverse image search

YouTubevideo I en II (gearchiveerd I en II)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Artikel 2 News Oklahoma (gearchiveerd)

Artikel Tulsa News Channel 8 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.