Geen bewijs voor 'Pallywood'

Video uit 2020 toont vermoedelijk Jordaanse kwajongens

13.12.2023, 13:48 (CET)

We horen constant dat recyclen een goede zaak is. Maar oude beelden hergebruiken om twijfel te zaaien over de slachtoffers van het conflict in de Gazastrook is minder aan te raden.

Een video gedeeld op sociale media zou moeten tonen hoe een kind doet alsof het dood is, een slachtoffer van Israëlisch geweld. Het zogenaamde lijk wordt vervoerd op een stretcher, tot het opeens overeind komt en wegloopt. Zien we hier 'Pallywood' in actie en is het Palestijns leed slecht komedie? Of ligt de waarheid toch anders?

Beoordeling

De video dateert van maart 2020 en werd waarschijnlijk gefilmd in Jordanië. Het geeft geen link met het huidige conflict in de Gazastrook.

Feiten

Een reverse image search van screenshots van de beelden maakt duidelijk dat ze al ruim drie jaar oud zijn: ze dateren van het voorjaar van 2020.

De video werd gedeeld op het toenmalige Twitter in maart 2020, onder andere door ae.24, een nieuwssite uit de Verenigde Arabische Emiraten. Zij schrijven dat de video werd gefilmd in Jordanië tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie. De groep jongeren zou een begrafenis in scène gezet hebben om de lockdownregels te omzeilen.

Een jaar later werden de beelden ook al gebruikt om te suggereren dat Palestijnen een begrafenis in scène zetten, zoals dpa schreef in het voorjaar van 2021.

Pallywood

Sinds de terreuraanslag van Hamas op Israël op 7 october en de daaropvolgende oplaaiing van geweld in de Gazastrook krijgt de term 'Pallywood', een samentrekking van de woorden Hollywood en Palestina, veel aandacht online. De Palestijnen zouden hun lijden en slachtoffers allemaal in scène zetten om sympathie te winnen.

Vaak worden oude beelden gebruikt om die bewering te bekrachtigen, zoals in het voorbeeld van de Jordaanse jongeren, of beelden van andere conflicten. Andere keren werden beelden van echte filmsets uit context genomen of werden echte foto's uit Gaza bij totaal ongerelateerde beelden geplaatst. Al dat doet geen afbreuk aan het feit dat er al vele duizenden mensen, veelal burgers, stierven in de Gazastrook sinds oktober.

(Stand van zaken: 13.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Over reverse image search (gearchiveerd)

Dpa-factcheck 2021

X-Bericht 24.ae 24.03.2020 (gearchiveerd)

X-bericht 26.03.2020 (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over Pallywood I, II, III en IV

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.