Gemanipuleerde video

Man kreeg gezicht van vriend getatoeëerd op buik

08.12.2023, 18:21 (CET)

Een tattoo van Zelensky, het klinkt als een aparte keuze. Maar goed ook dan dat een video van een TV-programma die dat zou moeten tonen eigenlijk iets anders laat zien. De beelden werden bewerkt.

De beslissing om een tattoo te nemen is een belangrijke, want in principe zit je er levenslang mee. Een grote tattoo van Oekraïense president Zelensky op de buik in een compromitterende pose, het lijkt dan ook geen briljant idee. Toch is dat exact wat een Amerikaanse deelnemer aan een TV-programma nu op de buik zou hebben staan. Een foto en video daarvan worden gedeeld op sociale media. Alleen klopt het verhaal niet volledig.

Beoordeling

De video werd bewerkt. In werkelijkheid dateert het van 2017 en komt het uit het MTV UK-programma Just Tattoo of Us. Daarin kreeg een deelnemer het gezicht van een vriend op zijn buik getatoeëerd.

Feiten

Een reverse image search van een screenshot van de video brengt al snel de ware oorsprong van de beelden aan het licht. Het is afkomstig uit het programma Just Tattoo of Us van MTV UK. Het opzet daar is simpel: twee deelnemers schrijven zich samen in en kiezen elkaars tattoo zonder voorafgaande goedkeuring van de ander.

De aflevering in kwestie is de tweede aflevering van het tweede seizoen en werd uitgezonden in 2017. Dat is twee jaar vooraleer Volodymyr Zelensky president werd van Oekraïne. Het is dan ook niet zijn gezicht dat vereeuwigd werd in een tattoo.

In een clip van de aflevering op YouTube is de echte tattoo te zien. Vrienden PJ en Harrison namen deel. Het is de onthulling van Harrisons tattoo die we zien. PJ besloot om een portret van zichzelf te laten tatoeëren rond de navel van Harrison.

(Stand van zaken: 8.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Wat is een reverse image search (gearchiveerd)

Resultaten reverse image search (gearchiveerd)

Just Tattoo of Us op IMDB (gearchiveerd)

S02A02 van Just Tattoo of Us (gearchiveerd)

Fragment van de aflevering op YouTube (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.