Geen link met situatie Gaza

Scène uit Maleisische komedie is al langer populair online

23.11.2023, 15:20 (CET), laatst geüpdate: 24.11.2023, 16:25 (CET)

Na de oplaaiing van het conflict tussen Israël en Hamas gaat het woord 'Pallywood' online rond. Beelden die daarbij worden gedeeld, hebben bijna zonder uitzondering een ander verhaal dan beweerd.

Een saturatiemeter op de neus en stickers voor een hartfilmpje op de wangen. Er gaan wat dingen mis bij de patiënt op een foto die online wordt gedeeld. Volgens de berichten is hier het "laatste nieuws uit Pallywood" en "de filmset van Gaza" te zien. De situatie van de Palestijnen in Gaza zou in scène worden gezet om "het westen te proberen te bedonderen". Dat is niet alleen een ongepaste bewering, maar ook nog helemaal onjuist.

Beoordeling

De foto is een screenshot uit de Maleisische comedyfilm Laksa di Ambang Wati, uitgebracht in 2018. Het heeft dus helemaal niets te maken met de huidige situatie in Gaza.

Feiten

Dat de verschillende medische meters in de foto niet op de juiste plekken zitten, zien ook mensen die geen geneeskunde hebben gestudeerd. Over de context achter de foto blijft echter te gissen. Tenminste totdat deze wordt opgezocht met een reverse image search.

Die techniek leidt allereerst naar een artikel op een Maleisische website uit 2019. Daarmee is dus al te concluderen dat de foto niets te maken kan hebben met het huidige conflict tussen Israël en Hamas. De bewering dat de foto toont hoe in Gaza situaties in scène worden gezet is absoluut onjuist.

Het artikel uit 2019 vertelt hoe een beeld uit een Maleisische film opdook in een video van de bekende Zweedse YouTuber PewDiePie (111 miljoen abonnees). Het beeld van de man en alle metertjes verschijnt inderdaad in de video op minuut 13.52. De YouTuber scrollt in de video door een pagina op het forum Reddit. De foto in kwestie staat sinds 19 juni 2019 op die pagina met de tekst "hoe dom kunnen soaps zijn".

Regisseur reageert

Een andere foto uit dezelfde scène, waarbij de man zijn ogen open heeft staat bij een ander Maleisisch artikel, dit keer uit 2018. Hierin wordt duidelijk om welke film het gaat: Laksa di Ambang Wati, een Maleisische komedie die uitkwam in 2018.

Regisseur Al Jafree Md Yusop schreef in 2018 al meermaals op zijn Facebookpagina over de scène. Eenmaal in mei van dat jaar, toen de scène zou zijn opgenomen. Een maand later legt hij lachend uit dat de scène vooral niet serieus moet worden genomen. Het is volgens de regisseur een parodie op Maleisische drama's, waarbij altijd fouten worden gemaakt.

Nu de foto weer opduikt en wordt gekoppeld aan de situatie in Gaza, reageert de regisseur opnieuw. Hij schrijft in meerdere berichten dat de scène internationaal "viral" is gegaan.

Pallywood

Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende vergelding van Israël, gaat de hashtag #Pallywood rond. De bewering is dat Palestijns leed in scène wordt gezet door acteurs. Er is geen bewijs voor dat dit echt zou gebeuren, hoewel propaganda van alle kanten historisch een grote rol speelt in conflicten. De foto’s en video’s die als #pallywood worden bestempeld, laten vaak iets heel anders zien. Dat toonde dpa al aan in diverse factchecks (hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 23.11.2023)

Opmerking: De derde paragraaf van de feiten werd gecorrigeerd. PewDiePie is een Zweed, geen Amerikaan.

Links

Facebookbericht I en II (gearchiveerd hier en hier)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Artikel News Kini (gearchiveerd)

Video PewDiePie (gearchiveerd)

Foto op Reddit (gearchiveerd)

Artikel Oh Bulan (gearchiveerd)

Over film (gearchiveerd)

Facebookberichten regisseur I, II, III en IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Over #Pallywood (gearchiveerd)

Dpa-factchecks hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.