Video uit context gedeeld

Voetbalfans in São Paulo, geen demonstratie in Frankrijk

02.11.2023, 16:48 (CET)

Demonstreren is haast een nationale hobby in Frankrijk. In dit geval toont een video van een menigte geen Frans protest, maar wel Braziliaanse voetbalfans.

Met vuurwerk en gezang maakt een menigte zich een baan door een stad, in een video gedeeld op sociale media. Het zou een grote pro-Palestijnse bijeenkomst in Frankrijk zijn. Maar is dat wel correct?

Beoordeling

De video toont in werkelijkheid een menigte voetbalfans van de Braziliaanse voetbalclub Palmeiras São Paulo op 6 oktober 2023.

Feiten

Een reverse image search van de video brengt al snel de ware context aan het licht. De beelden werden origineel gedeeld op X, het vroegere Twitter, door een Braziliaans voetbalaccount omstreeks één uur 's ochtends op 6 oktober 2023 (Nederlandse tijd). Het onderschrift leest: "de route van Palmeirasfans naar het Allianz Park."

Voetbalclub Palmeiras São Paulo speelde in de avond van 5 oktober 2023 tegen Boca Juniors uit Argentinië in de halve finale van de Copa Libertadores. Ze verloren uiteindelijk na penalty's (2-4).

De menigte fans in de video bevindt zich op een spoorbrug, op enkele honderden meters van het voetbalstadion Allianz Park, thuisbasis van de Palmeiras. Dat is vast te stellen op Google Maps.

De video heeft dus helemaal niets te maken met de vele pro-Palestijnse demonstraties die wereldwijd plaatsvinden sinds de escalatie van geweld in de Gazastrook en Israël.

(Stand van zaken: 02.11.2023)

Links

Facebookpost I en II (I en II gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Bericht op X (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over de match van 5.10.2023 tussen Palmeiras en Boca Juniors (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

NOS over pro-Palestijnse demonstratie in Nederland (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.