Geen link met Israël

Brandstichting bij politiebureau in Bahrein in 2012

27.10.2023, 12:09 (CEST)

Het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas leidt wereldwijd tot reacties. Maar was een brandende ambassade daar één van? Het blijkt het zoveelste voorbeeld van beelden in een onjuiste context.

Volgens berichten op Telegram en Facebook moest de Israëlische ambassade in Bahrein het ontgelden. Demonstranten zouden deze in brand hebben gestoken. De beelden worden gedeeld na de aanval van Hamas op Israël en de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Heeft de video daarmee te maken of is er toch wat anders aan de hand?

Beoordeling

De bewering is fout. In de video wordt een politiebureau in Bahrein in brand gestoken. De beelden stonden in 2012 al op YouTube.

Feiten

Een reverse image search leidt naar verschillende Engelstalige sociale mediaberichten die de video onterecht linken aan het huidige conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. Aan berichten op X is een 'Community Note' toegevoegd waarin staat dat het verhaal niet klopt. Dat die Community Notes niet altijd te vertrouwen zijn, liet onderzoeksplatform Bellingcat recent zien. Het is dus altijd goed om deze nog eens kritisch te controleren.

In het geval van de brandstichting zijn er hyperlinks toegevoegd in de Community Note die gemakkelijk zelfstandig te verifiëren zijn. Daardoor is te concluderen dat de notitie het dit keer bijna bij het rechte eind heeft. De video is alleen niet in Manama opgenomen, zoals in de Community Note staat.

Politiebureau op eiland Sitra

De video werd op 6 november 2012 gedeeld op de Facebookpagina Occupy Bahrain. Het gebouw zou geen ambassade zijn, maar een politiebureau op Sitra, een eiland in Bahrein iets ten zuiden van de hoofdstad. Een foto op Google Maps bevestigt dit. Het politiebureau op Sitra heeft hetzelfde kenmerkende dak als in de video te zien is.

Occupy Bahrain deelt ook een link naar een YouTubevideo, maar die staat niet meer online. Er is wel een gearchiveerde versie waarin de beschrijving te lezen is. Zo is te achterhalen dat de video op het kanaal van RevolutionBahrein stond. Een kanaal met dezelfde naam bestaat nog steeds en daar is een video van de brandstichting te vinden. Dezelfde achtergrondmuziek als in de recente sociale mediaberichten stond ook in 2012 al onder de beelden.

Volgens de beschrijving van RevolutionBahrein werd het politiebureau op 3 november aangevallen, nadat de gezondheid van Hassan Mushaima achteruit ging tijdens zijn levenslange gevangenisstraf. Mushaima is een prominente oppositieleider in Bahrein die in 2011 werd veroordeeld. In Bahrein waren in 2011 en 2012 grote protesten en ongeregeldheden in de context van de Arabische Lente.

Israëlische ambassade in Bahrein

De video toont dus geen brand bij de Israëlische ambassade in Bahrein. Deze ambassade zit in het World Trade Center in hoofdstad Manama en werd pas in 2021 geopend. Dat gebeurde nadat Israël en Bahrein een paar jaar geleden hun banden verbeterden.

In verschillende islamitische landen, waaronder Bahrein, zijn protesten na de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Demonstranten scharen zich daarbij achter de Palestijnen. Volgens Israëlische media wordt Israëliërs afgeraden in Midden-Oosterse en Arabische landen als Egypte, Jordanië en Bahrein te verblijven.

(Stand van zaken: 27.10.2023)

Links


Bericht op Facebook en Telegram (gearchiveerd hier en hier) (video gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Tweet met Community Note (gearchiveerd)

Over Community Notes (gearchiveerd)

Artikel Bellingcat (gearchiveerd)

Foto op Facebook in 2012 (gearchiveerd)

Locatie en foto politiebureau (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde YouTubevideo

Live YouTubevideo (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Mushaima en onrust Bahrein (gearchiveerd hier en hier)

Over Israëlische ambassade in Bahreingeopend (gearchiveerd hier, hier en hier)

Protesten Midden-Oosten (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.