Bewerkt beeld

Israëlische militairen poseerden met hun brigadevlag

13.10.2023, 15:34 (CEST)

Een foto bewerken is voor menige handige Harry een koud kunstje. Desinformatie kan zo makkelijk verspreiden, zo ook nu waar een vermeende foto van een Israëlische 'neonazi' eenheid vervalst blijkt.

Een foto van een groep lachende militairen wordt gedeeld op sociale media. Het opmerkelijke? Ze houden twee vlaggen vast, één Israëlische en één met hakenkruis. Het beeld zou het 'neonazistische bataljon Tal Suhar' tonen. Beelden zijn er in overvloed sinds de recentste escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas, maar deze is nogmaals een oefening in niet zo maar alles geloven wat je ziet online.

Beoordeling

Het beeld werd bewerkt. In werkelijkheid toont het de Israëlische vlag naast een groen-gele militaire vlag. De foto werd genomen in juni 2023 tijdens een militaire oefening in Marokko georganiseerd door de VS.

Feiten

Met behulp van een reverse image search laat de originele, onbewerkte, foto zich snel vinden. Het beeld werd door verschillende Israëlische media, waaronder de Times of Israel, gedeeld in juni van dit jaar. Het toont militairen van het Israëlische leger in Marokko tijdens een militaire oefening.

In de echte foto is geen vlag met hakenkruis te bespeuren, wel een vlag met een diagonale doorsnede in groen en geel. De versie van de foto die op sociale media wordt gedeeld is dan ook het resultaat van fotoshop. De vlag is die van de Golani brigade, zoals ook te zien is in een andere foto op hun website.

De soldaten waren in Marokko om deel te nemen aan de jaarlijkse militaire oefening African Lion, mede-georganiseerd door de VS. Dit jaar vond het plaats in Marokko, Ghana, Senegal en Tunisië tussen 13 mei en 16 juni.

(Stand van zaken: 13.10.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Wat is een reverse image search (gearchiveerd)

Resultaten reverse image search (gearchiveerd)

Artikel Times of Israel met originele foto (gearchiveerd)

Over de Golani brigade (gearchiveerd)

Website Golani brigade (gearchiveerd)

Over de militaire oefening African Lion (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.