Conflict Israël - Hamas

De Sint-Porphyriuskerk in Gaza staat nog overeind

11.10.2023, 16:44 (CEST)

Elke gebeurtenis van wereldbelang brengt een vloed van desinformatie op gang op sociale media. Bij het conflict tussen Israël en Hamas is dat niet anders.

Als reactie op de aanval van de beweging Hamas voert het Israëlische leger bombardementen uit op Gaza. Deze bommen zouden de derde oudste christelijke kerk ter wereld vernietigd hebben: de kerk van Sint-Porphyrius. Dat wordt beweerd op sociale media. Wanneer bij een gewapend conflict de berichten over vernietiging binnenstromen, is het altijd een goed idee om spectaculaire verhalen extra te controleren. 

Beoordeling

De Sint-Porphyriuskerk in Gaza is niet gebombardeerd door Israël. Dat bevestigt de organisatie van de kerk zelf op Facebook en blijkt ook uit recente satellietbeelden. 

Feiten

Het Facebookbericht dat de claim deelt, is gebaseerd op een bericht op X (het voormalige Twitter). Dat bericht is ondertussen verwijderd en met goede reden. Het verhaal is helemaal niet waar. De Sint-Porphyriuskerk staat nog overeind. 

In een bericht op Facebook bevestigt de organisatie van de kerk zelf dat de verhalen over de vernietiging niet waar zijn. De kerk is onaangeraakt en zet zich momenteel in voor de gemeenschap en parochie, aldus het bericht.

De pin op Google Maps van de kerk geeft niet exact de juiste locatie aan. (Bing zit wel juist). Zoals op foto te zien is, ligt de kerk naast de minaret van een moskee. Die moskee met minaret is goed te zien op Google Maps. De kerk met het grote grijze dak ligt meteen westelijk van de moskee. En de pin van de moskee staat eigenlijk op de hoek van het kerkgebouw. De halve boog van de kerk vlakbij de minaret is ook goed te herkennen.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft satellietbeelden opgevraagd bij Skywatch, gemaakt op 10 oktober. Deze beelden, bovenaan dit artikel, tonen duidelijk dat het kerkgebouw en vooral het dak (gele rechthoek) ongeschonden is. In de hele wijk lijkt weinig schade. Het contrast met satellietbeelden van Gaza in delen waar wel bommen vielen, is groot.

Er zijn ook geen beelden die de vernietigde kerk zouden tonen. Er doen op sociale media wel beelden de ronde waarvan beweerd wordt dat ze de vernietiging van de kerk tonen. Zoals onder andere Bellingcat aantoonde, laten deze beelden steeds iets anders zien.

Wat de exacte bron van het gerucht is, valt niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Wel hebben twee bronnen die het nieuws verspreidde, een Griekse nieuwswebsite en een Palestijnse journalist, al toegegeven dat het nieuws niet correct is en de kerk nog intact is

(Stand van zaken: 11.10.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerd bericht op X

Verwijderd bericht op X (gearchiveerd)

Bericht van de kerk op Facebook (gearchiveerd)

Pin kerk en pin moskee op Google Maps (gearchiveerd hier en hier)

Pin kerk op Bing Maps (gearchiveerd)

Foto kerk bij Google (gearchiveerd)

Church of Saint Porphyrius op Google Maps (gearchiveerd)

Foto kerk bij Simply Human (gearchiveerd)

Skywatch (gearchiveerd)

Artikel NBC News (gearchiveerd)

Artikel Bellingcat (gearchiveerd)

Gearchiveerd Grieks artikel

Bericht Sulaiman Ahmed op X (gearchiveerd)

Ontkenning Grieks artikel (gearchiveerd)

Ontkenning Sulaiman Ahmed op X (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.