Lugubere pet

Oren verraden dat vrouw op foto niet Taylor Swift is

27.09.2023, 14:46 (CEST), laatst geüpdate: 27.09.2023, 16:27 (CEST)

Popsterren trekken nog wel eens wat geks uit de kast om op te vallen. Maar droeg Taylor Swift echt een angstaanjagende pet van mensenhuid? De details spreken dat tegen.

Zangeres Taylor Swift 'never goes out of style', zoals ze zelf zingt. Ze trekt ook zonder opmerkelijk hoofddeksel de aandacht op straat. Maar een pet die van menselijke gezichten gemaakt lijkt te zijn, zou zeker voor veel publiciteit zorgen voor de Amerikaanse zangeres. Volgens sommigen werd ze gespot met zo’n pet en laat ze zo haar interesse in seriemoordenaar Ed Gein zien. Maar staat Swift wel echt op de foto in kwestie?

Beoordeling

Nee, er is niets wat erop wijst dat de vrouw in de foto Taylor Swift is. De pet werd in 2016 te koop aangeboden door een Australische special effects-specialist. De collectie is inderdaad geïnspireerd door Ed Gein, maar niet gemaakt van mensenhuid. Het model op de foto uit 2016 heeft meerdere piercings in haar oor, iets wat Swift tot 2023 niet had.

Feiten

De pet en de foto zijn te vinden op de website van Butterfly Fx Studios. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef in 2022 al eens een factcheck waarbij items van deze designstudio in verkeerde context werden gedeeld. De pet en andere items in de collectie zijn ontworpen en gemaakt in Australië door Kayla Arena en Toby Barron, twee special effects-specialisten.

De kledingstukken en accessoires zijn niet gemaakt van mensenhuid, ook al zien ze er levensecht uit. Volgens de beschrijving is er onder andere gebruik gemaakt van latex en siliconen. De collectie werd geïnspireerd door Ed Gein, een naam die ook in het Nederlandse Facebookbericht wordt genoemd. Gein was een Amerikaanse seriemoordenaar. Naast moorden, stal hij ook lichaamsdelen uit graven en maakte daar onder meer kleding van.

Het gezicht van het model is niet volledig te zien op de foto, maar niets wijst erop dat het Taylor Swift is. Kayla Arena deelde de foto op 15 oktober 2016 op Facebook. Op haar Facebook of Instagram is verder geen andere foto te zien met een model dat op Swift lijkt. Als je een wereldberoemde zangeres zo ver zou krijgen voor je merk te poseren, dan zou het aannemelijk zijn om dat ook duidelijk in beeld te brengen. Het zou veel publiciteit opleveren. Er bestaan ook geen andere foto’s van Swift waarop ze de pet lijkt te dragen.

Oorpiercings

De belangrijkste aanwijzing dat het model op de foto niet Taylor Swift is, is te vinden bij de oren. Het model heeft meerdere piercings in het linkeroor. Swift heeft dat tegenwoordig ook, maar dat is een recente toevoeging uit 2023. Op een oudere foto, uit 2020, is in haar linkeroor maar één gaatje te zien. Tot die tijd had zij dus niet meer piercings.

Dpa nam contact op met Butterfly Fx Studios, maar ontving op het moment van schrijven nog geen antwoord. De factcheckers van Check Your Fact schreven in 2021 ook over de foto. Toby Barron bevestigde tegenover hen dat de vrouw in de foto inderdaad niet Taylor Swift is. "Het zou zeker een impuls voor de verkoop zijn als dat zo was", reageerde hij. Volgens Barron is Kayla Arena zelf het model.

Dat klopt inderdaad ook met de piercings in de oren. Op een andere foto van Arena is te zien dat zij de drie piercings in de oorlel heeft en het bolletje aan de binnenkant van het oor. Die komen precies overeen met de piercings in de foto met de pet die nu online rond gaat.

(Stand van zaken: 27.09.2023)

Opmerking: De foto is later vervangen.

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Foto op website Butterfly Fx Studios (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Kayla Arena en Toby Barron (gearchiveerd hier en hier)

Over Ed Gein (gearchiveerd)

Facebookpost Kayla Arena uit 2016 (gearchiveerd, foto gearchiveerd)

Instagram Kayla Arena (gearchiveerd)

Over nieuwe piercings Taylor Swift (gearchiveerd hier en hier)

Foto uit 2020 (gearchiveerd)

Factcheck Check Your Fact (gearchiveerd)

Foto van Kayla Arena (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.