Maker wil discussie creëren

Video van boze moeder op Amerikaanse school in scène gezet

25.09.2023, 13:39 (CEST)

Een video van een moeder die een scène maakt in een klaslokaal gaat online viraal. Maar niet alleen de moeder maakt een scène: het hele filmpje blijkt een sketch te zijn en dus niet echt gebeurd.

Een woedende moeder trekt in een Amerikaans klaslokaal een Progress Pride-vlag van de muur en gooit die in de prullenbak. "We are paying you to teach history" ("We betalen je om geschiedenis te geven"), roept ze en maakt ruzie met de lerares. De leerlingen kijken vooral zwijgend toe. De video van dit tafereel gaat online viraal op sociale media, ook in Nederland. "Bravo voor de moeder", is één van de commentaren. Maar, is deze moeder werkelijk woedend een klaslokaal binnengestormd?

Beoordeling

Nee, de video is een sketch en dus in scène gezet. Het filmpje is online gezet door Jibrizy, een Amerikaanse komiek. Hij maakt vaker filmpjes over polariserende thema's, als startpunt voor verdere discussies.

Feiten

De video die online viraal gaat, duurt 1 minuut en 22 seconden. Door op sociale media naar andere versies van de video te zoeken, duikt een langere versie van meer dan zes minuten op, die het origineel blijkt te zijn. Deze werd op 16 september 2023 geüpload door Jibrizy, een Amerikaanse komiek.

Volgens zijn geverifieerde Facebookprofiel regisseert hij 'spraakmakende video's die echt aanvoelen'. Dat de video niet echt is, blijkt ook helemaal aan het einde, vanaf minuut 6:26. Daar is Jibrizy met zijn acteurs te zien, zegt hij dat het allemaal een sketch was en hij benieuwd is naar je mening over de uitgebeelde situatie.

Meerdere video's, dezelfde acteurs

De acteurs, zoals de moeder en de lerares, zijn ook in andere video's van Jibrizy te zien (zoals hier en hier). In deze video, waarin een Progress Pride-vlag tijdens een huwelijk van de muur getrokken zou worden, is het de blonde lerares die dit keer de boze moeder speelt. De sketches gaan veelal over polariserende thema's.

Op X, het voormalige Twitter, benadrukte Jibrizy nog eens dat hij de regisseur van de video is, en zelf nooit pretendeerde dat de situatie echt was.

Op het internet zijn geen artikelen te vinden die zouden bewijzen dat een dergelijke situatie zich recentelijk in het echt heeft voorgedaan in de VS. Wel verboden twee scholen in Californië eerder deze maand de Pride-vlaggen.

(Stand van zaken: 25.09.2023)

Links

Instagrampost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Originele post en video op Facebook (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Facebookprofiel Jibrizy (gearchiveerd)

Andere video's Jibrizy I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier; video gearchiveerd hier, hier en hier)

Bericht op X Jibrizy (gearchiveerd)

Zoekresulaten Google (gearchiveerd)

Artikel The Hill (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.