Vervalsing

Pandemiedocument onterecht toegeschreven aan WEF

07.09.2023, 11:49 (CEST)

Wanneer complotdenkers een schuldige zoeken voor iets, wordt snel naar het WEF gekeken. Dat levert clicks op. Of het waar is, maakt dan minder uit.

Niemand zit te wachten op een volgende pandemie, met bijhorende lockdown. Niemand, behalve het World Economic Forum (WEF) blijkbaar. Online doet namelijk een document de ronde dat een planning voor een nieuwe pandemie uiteenzet, met bovenaan het WEF-logo. Gaat het om een voorspelling, een oefening of een uit te werken plan? Of is er nog iets anders aan de hand?

Beoordeling

Het document is een vervalsing en komt niet van het WEF.

Feiten

Zowel een zoektocht naar het document op de website van het WEF, als het volledig doorzoeken van de website met Google, levert alvast niets op. Aangezien het logo van het WEF trots bovenaan het document prijkt, is het vreemd dat het niet op de website staat.

Een nadere blik op het document levert nog een opvallend detail. Het lettertype van de tekst is Times New Roman, een van de meest gebruikte lettertypes in Microsoft Word. De documenten van het WEF maken gebruik van een geheel ander lettertype. Het lijkt er dan ook op dat dit document gewoon gemaakt is in Word, wat niet zo moeilijk is.

Dit alles wordt ook bevestigd aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) door de woordvoerder van het WEF. Het document is een vervalsing, en niet van het WEF afkomstig, aldus de woordvoerder.

Inhoud

De afbeelding van het document dat de ronde doet, wordt het document ongeveer halverwege de pagina afgesneden en eindigt met het punt over het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Online lijkt nergens een volledige versie te vinden waar de rest van de pagina of andere pagina's te vinden zijn. De uitgeschreven tekst duikt ook online op, maar ook die versies eindigen telkens na de zin over het Verenigd Koninkrijk en Ierland. 

De vroegste versie van het document dat dpa kon vinden, werd op 30 augustus 2023 op X (het voormalige Twitter) geplaatst. In reactie op een kritische opmerking van een andere gebruiker, reageert de persoon die het plaatste dat die zelf weet dat het document niet authentiek is. Kortom, er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit document van het WEF afkomstig is.

Stijgende cijfers

Recent stegen de coronacijfers weer, en beginnen overheden zich voor te bereiden op een toename aan gevallen in de herfst en winter. Dit leidde online al snel tot ongefundeerde claims dat er een nieuwe pandemie en bijhorende lockdown aan zit te komen. Hoewel dat niet met zekerheid valt uit te sluiten, zijn de meeste online claims gebaseerd op ongefundeerde aannames

(Stand van zaken: 07.09.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Zoekopdracht op website WEF en Google (gearchiveerd hier en hier)

Times New Roman (gearchiveerd)

Authentiek WEF-document (gearchiveerd)

Voorbeelddocument dpa

Google zoekopdracht II (gearchiveerd)

Uitgeschreven versie (gearchiveerd)

Vroegste gevonden versie (gearchiveerd)

Reactie op X (gearchiveerd)

Artikel VRT NWS (gearchiveerd)

Factchecks I & II (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.