Geen link met Oekraïne

Indische hindoe-nationalisten bouwden swastikagebouw

05.09.2023, 15:50 (CEST)

Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland doen Ruslandgezinde sociale mediagebruikers hun best om aan te tonen dat Oekraïne door nazi's geregeerd wordt. De bewijzen zijn echter zelden overtuigend.

Een gigantische swastika als voorgevel; het is op z'n minst een vreemde architecturale keuze. Zo'n gebouw zou zich bevinden in Oekraïne, klinkt het op Facebook. Dit zou passen in de Russische retoriek dat Oekraïne vol nazi's zit. Er zijn echter details in de foto van het gebouw die er op wijzen dat het toch net anders zit.

Beoordeling

Het gebouw staat in India en is van een hindoe-nationalistische organisatie. De swastika moet hier dan ook gezien worden als een hindoeïstisch symbool, niet als een uiting van nazisympathieën.

Feiten

Boven de ingang van het gebouw hangt een bord met tekst, in vreemde tekens. Google Lens is in staat om tekst in foto's te herkennen en meteen te vertalen. De tekst blijkt in Hindi te zijn. Niet echt een gangbare taal in Oekraïne, maar wel de meest gesproken taal van India. Volgens Google Lens betekent de tekst zoveel als 'swastikagebouw'. 

Google Lens geeft op basis van de foto meteen ook het exacte adres van het gebouw. Het bevindt zich in Kuchaman City, een stad in de Indische deelstaat Rajasthan. Beelden van Street View bevestigen dat het gebouw daadwerkelijk daar te vinden is. 

Volgens een lokaal nieuwsartikel zou het zo'n zeven jaar geleden zijn gebouwd als lokale afdeling van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Dit wordt bevestigd door een Facebookpagina van het gebouw, dat 'RSS.Kuchamancity' in de URL heeft staan. Dat is een hindoe-nationalistische beweging met behoorlijk wat invloed in India. 

De swastikavorm van het gebouw moet hier dan ook niet gezien worden als uiting van nazistische sympathieën. In het hindoeïsme, en andere Oosterse religies, is de swastika een belangrijk symbool met een gelaagde betekenis, dat vaak gebruikt wordt bij religieuze rituelen. Het symbool was al duizenden jaren in gebruik voor de nazi's het zich als symbool toe-eigenden.

(Stand van zaken: 05.09.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

NOS-artikel (gearchiveerd)

Over Google Lens (gearchiveerd)

Talen van India (gearchiveerd)

Gearchiveerd resultaat Google Lens

Adres gebouw (gearchiveerd)

Gebouw op Google Street View (gearchiveerd)

Lokaal nieuwsartikel (gearchiveerd)

Over Rashtriya Swayamsevak Sangh (gearchiveerd)

Facebookpagina gebouw (gearchiveerd)

Artikel MO (gearchiveerd)

NPO over hindoeïsme (gearchiveerd)

Over de swastika (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.