Opgepast voor phishing

Katten tellen levert helemaal niets op

29.08.2023, 13:42 (CEST)

Boodschappen zijn duur tegenwoordig, een waardebon van de Albert Heijn is dus mooi meegenomen. Het enige wat je zou moeten doen om te winnen is katten tellen, maar dat is te mooi om waar te zijn.

Raadsels om waardebonnen of andere beloningen te winnen bij supermarkten of andere winkels, je ziet ze regelmatig voorbij komen op sociale media. Nu zou je een waardebon van maar liefst 500 euro kunnen winnen bij Albert Heijn. De prijzen gaan naar de eerse tien mensen die correct kunnen raden hoeveel katten er op de afbeelding staan. Maar zoals wel vaker blijkt het niets meer dan online bedrog.

Beoordeling

Er valt niets te winnen met deze winactie. Het is een voorbeeld van phishing.

Feiten

Een eerste indicatie dat niet alles hier pluis is, zit in de naam van de pagina: 'Albert- Heijn - Fans.'. Dat ziet er niet heel professioneel uit voor een grote supermarktketen als Albert Heijn, en er is geen blauw vinkje te bespeuren. Dat is een teken van verificatie van Facebook, waarbij je kan vertrouwen dat de pagina in kwestie authentiek is.

De pagina bestaat ook maar sinds 28 augustus 2023, heeft maar 9 likes en de winactie is de enige post. Verdacht, zeker wanneer men dat vergelijkt met de échte Facebookpagina van Albert Heijn. Die bestaat sinds 2012, heeft ruim een half miljoen likes, veel posts én een blauw verificatievinkje.

Alarmbellen

Hier is duidelijk iets niet in de haak. Dat blijkt nog maar eens bij de registratiepagina van de winactie. Die ziet er opnieuw niet bijster professioneel uit, met een collage van verschillende willekeurige afbeeldingen van de Albert Heijn. Ook de URL is verdacht: die begint met 'sites.google'. Dat betekent dat de website werd gemaakt met een gratis service van Google. Opnieuw vreemd als het om een groot en bekend bedrijf zou gaan. De echte website van de Albert Heijn is hier te vinden.

De website waar de winactie je naartoe brengt, heeft een grote gele knop om zogezegd te registreren voor de winactie. Dit leidt weer naar een andere website, met een pop-up. Het kan hier gaan om phishing naar persoonlijke gegevens. Het is daarom aan te raden om niet op dit soort knoppen te klikken als je de website niet volledig vertrouwt.

Kortom, alles wijst erop dat de winactie niet echt is, maar een geval van phishing. Dat komt wel vaker voor. Namen van grote ketens als Albert Heijn worden gebruikt om mensen in de val te lokken. De Consumentenbond schreef een artikel, specifiek met nep-winacties van Action, om aan te tonen waar je zoal op moet letten.

(Stand van zaken: 29.08.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpagina (gearchiveerd)

Officiele Facebookpagina Albert Heijn (gearchiveerd)

Over blauwe vinkjes op Facebook (gearchiveerd)

Gearchiveerde registratiepagina actie

Over websiteservice van Google (gearchiveerd)

Website Albert Heijn (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over online phishing I en II

Artikel Consumentenbond (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.