Geen elektrisch voertuig

Bestelwagen in Milaan brandde uit door zuurstofflessen

22.08.2023, 13:46 (CEST), laatst geüpdate: 28.08.2023, 15:20 (CEST)

Video's van brandende auto's gaan regelmatig als een lopend vuurtje rond online, met de bewering dat het elektrische wagens zijn. Een recent voorbeeld uit Milaan toont aan hoe dat vaak niet klopt.

Een indrukwekkende video van een brandend voertuig wordt gedeeld op sociale media. Het zou een elektrische auto in Milaan zijn die in vlammen opgaat. Dat is een vaker gehoord refrein: ondanks het grote brandgevaar worden elektrische voertuigen steeds meer de norm of zelfs verplicht. Maar is dat echt wat te zien is in deze video?

Beoordeling

De brand vond plaats in Milaan op 11 mei 2023. Het ontstond bij een bestelwagen die zuurstofflessen vervoerde. De bestelwagen had een verbrandingsmotor.

Feiten

Het Duitstalige opschrift in de video leest 'E.Auto in Mailand' oftewel 'elektrische auto in Milaan'. Rechts in beeld is een reclamespandoek te zien met het woord Delpapa. Dat is een uitvaartondernemer in Milaan. Met een Google zoekopdracht met Italiaanse trefwoorden is het incident snel terug te vinden in verschillende Italiaanse media.

Op 11 mei 2023 werd de Milanese wijk Porta Romana opgeschrikt door een ontploffing in een bestelwagen. Specifiek gebeurde dat in de Via Pier Lombardo.

De chauffeur van de bestelwagen was onderweg om zuurstofflessen te leveren aan een woonzorgcentrum toen er brand ontstond in de motor van de bestelwagen, zo schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. Door de zuurstofflessen ontspoorde het vuur snel en was er een ontploffing.

Het leidde tot evacuatie van 220 buurtbewoners en het uitbranden van tien andere auto's. Enkel de bestuurder van de bestelwagen liep lichte verwondingen op, aldus de krant la Repubblica.

Verbrandingsmoter

Maar dan de hamvraag: wat voor motor vatte er vlam die dag in Milaan? De bestelwagen was er een met een verbrandingsmotor. Dat bevestigde een woordvoerder van de Milanese brandweer aan dpa. Ook de Italiaanse factcheckers van Open Online achterhalen bij de lokale brandweer dat het om een Fiat Ducato met verbrandingsmotor ging.

De aanwezigheid van de zuurstofflessen verklaart de ernst van het incident. Zulke flessen kunnen een brand makkelijk verergeren. Bovendien werd het incident helemaal niet genegeerd door de media; noch in Italïe, noch in het buitenland. Los van de Italiaanse pers, pikten ook verschillende Belgische en Duitse media het verhaal op.

Het is een populaire bewering online bij sceptici van elektrische voertuigen dat ze makkelijker vlam zouden vatten en moeilijker te blussen zijn. Dat laatste is waar, dat komt door de lithium-accu van een elektrische wagen. Maar het klopt niet dat ze makkelijker in brand vliegen, zo blijkt Amerikaans onderzoek. In 2021 waren elektrische auto's in Nederland goed voor 1,3% van alle gemelde autobranden.

Toch verhindert dat feit niet dat er regelamtig video's van brandende voertuigen online foutief worden neergezet alsof het om elektrische voertuigen gaat. Dpa schreef er in het verleden al meerdere factchecks over.

(Stand van zaken: 22.08.2023)

---

Opmerking: De factcheck werd geüpdate om de reactie van de Milanese brandweer toe te voegen.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Delpapa (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Bericht op X van brandweer (gearchiveerd)

Artikel Corriere della Sera (gearchiveerd)

Artikel Il Fatto Quotidiano (gearchiveerd)

Artikel La Repubblica (gearchiveerd)

Factcheck Open Online (gearchiveerd)

Brandweer over medicinale zuurstofflessen (gearchiveerd)

Artikel VRT, Nieuwsblad en ZDF (hier, hier en hier gearchiveerd)

ANWB over blussen van elektrische autobrand (gearchiveerd)

Amerikaans onderzoek naar brand bij auto's naar type motor (gearchiveerd)

Artikel Trouw over cijfers elektrische autobranden in 2021 (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over brandende auto's I, II, III, IV en V

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.