Geen voordeel bij ontbossing

Windmolens mogen in de bossen staan in Rhodos

18.08.2023, 16:57 (CEST)

Griekenland kreeg deze zomer af te rekenen met verschillende bosbranden. Online geruchten dat op Rhodos de branden zijn aangestoken om een windmolenpark te kunnen plaatsen zijn echter ongefundeerd.

De vele branden in Zuid-Europa deze zomer blijven tot speculatie en geruchten leiden. Zo ook de branden op het Griekse eiland Rhodos eind juli. Daar zouden de bosbranden net op de locatie zijn waar een groot windmolenpark gepland staat. Dat kan geen toeval zijn, denken velen op sociale media. Werden de branden inderdaad aangestoken om plaats te maken voor windmolens?

Beoordeling

Nee, dit klopt niet. Volgens de Griekse wet mogen windmolens ook in bosgebied geplaatst worden, dus er is ook geen nood om bossen te kappen of af te branden hiervoor. Daarnaast bevinden de meeste geplande windmolenprojecten zich in het zuiden, dat grotendeels gespaard bleef van het vuur.

Feiten

Op de website van RAE, de Griekse Energieregulator, is op een kaart te zien waar in Rhodos zich bestaande en geplande windmolenparken bevinden. Die concentreren zich grotendeels in het zuiden van het eiland. De branden op Rhodos eind juli waren vooral in het zuidoosten en het centrum van het eiland.

Het is dus al niet zo logisch om het gebied te sparen waar net de meeste projecten gepland staan. Toch is het gerucht zo populair, in Griekenland en daarbuiten, dat de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis het onderwerp adresseerde in een toespraak in het parlement. Hij noemde de theorie "de grootste onzin".

Windmolens kunnen in bossen

HWEA, de Griekse Associatie voor Windenergie, ontkent in een persbericht dat er enige grond van waarheid in de bewering zit. Ze benadrukken dat het toegelaten is om windmolens te plaatsen is bosrijk gebied, zolang er aan de nodige milieurvoorschriften is voldaan. Artikels 45-57 van de wet 998/1979 bepaalt dat, en windmolens vallen onder deze wetgeving. Daardoor is er geen stimulans om een gebied te ontbossen voor het neerzetten van windmolens.

Deforestatie door brand maakt het net moeilijker om een windmolenpark te plaatsen op dat gebied. Er is namelijk een verplichting om het bos te heraanplanten én verhoogt het aantal voorschriften vereist voor een windmolenpark.

Kortom, het idee dat het voordelig zou zijn om een bos met opzet af te laten branden om er vervolgens een windmolenpark te kunnen plaatsen houdt maar weinig steek.

Vaak veroorzaakt door mensen

Over de bosbranden van deze zomer, in Griekenland en elders, circuleert ook als een lopend vuurtje desinformatie. Zo schreef dpa al twee keer over de ernst en oorzaak van de branden op Rhodos. Die werden waarschijnlijk aangestoken, zo zegt ook de burgemeester van Rhodos in een persbericht.

Het meerendeel van de bosbranden in Europa worden veroorzaakt door mensen, hoewel vaak niet met opzet. Dat beketent echter niet dat klimaatverandering geen rol kan spelen. Zomers zijn heter en droger door klimaatverandering, waardoor branden makkelijker kunnen ontstaan en verspreiden.

(Stand van zaken: 18.08.2023)

Links

Facebookpost I en II (I en II gearchiveerd)

Kaart windmolenparken Rhodos (gearchiveerd)

Kaart NASA branden op Rhodos eind juli (gearchiveerd)

Artikel Kathimerini over de toespraak (gearchiveerd)

Toespraak premier in het Grieks parlement (gearchiveerd)

Over HWEA (gearchiveerd)

Persbericht HWEA (gearchiveerd)

Wet 2941/2001 (gearchiveerd)

Wet 998/1979 (gearchiveerd)

Persbericht HWEA over windmolenparken in beboste gebieden (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over de branden op Rhodos I en II

Persbericht burgemeester Rhodos (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.