Seksuele voorlichting

Verschillende kinderboeken op een hoop gegooid

11.09.2023, 15:49 (CEST)

Met je kind praten over seks, het is een delicate zaak voor menig ouder. Sommige auteurs helpen daar een beetje bij in boekvorm. Hun dank? Online desinformatie over hun werk.

Op Facebook is er ophef over een kinderboek met als titel "Mijn papa heeft een piemel". In dat boek zou een afbeelding te zien zijn van een persoon die likt aan een penisvormige lolly, met alle implicaties van dien. Sommigen leggen de schuld zelfs bij de scholen. Maar hoe zit de vork juiet in de steel?

Beoordeling

De getoonde afbeelding komt niet uit het boek "Mijn papa heeft een piemel". Het is een afbeelding uit een ander boek over seksualiteit. Beide boeken behoren niet tot standaard lespakketten over seksualiteit. 

Feiten

Het boek "Mijn papa heeft een piemel" bestaat echt en werd uitgegeven in samenwerking met Rutgers en Sensoa, respectievelijk het Nederlandse en Vlaamse kenniscentrum rond seksualiteit en seksuele gezondheid. Het boek is er volgens de uitgever, Clavis, om kinderen te laten kennismaken met hun lichaam.

Op de website van Clavis kan het boek ook ingekeken worden. Wat opvalt is dat de tekenstijl van het boek erg verschillend is van de tekening met de penisvormige lolly. Die laatste komt dan ook uit een ander boek: "Wat is seks?", uitgegeven in 2011 en niet meer verkrijgbaar.

Week van de Lentekriebels

"Wat is seks?" kwam in maart 2023 in het middelpunt van een mediastorm te staan. FVD-politicus Thierry Baudet haalde het aan als voorbeeld van kinderboeken die zouden worden uitgedeeld aan kinderen op basisscholen en kaderde in zijn kritiek op de Week van de Lentekriebels. 

Dit is op scholen een jaarlijkse projectweek rondom weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In 2023 ontstond heisa door toedoen van online misinformatie over de week. Bepaalde stemmen waren van mening dat de Week van de Lentekriebels kinderen onnodig seksualiseerde. "Wat is seks?" werd hierin door Baudet aangehaald. 

Zowel Rutgers als toenmalig minister van Onderwijs Wiersma bevestigden dat het boek geen deel uitmaakte van lespakketten van Rutgers of de Week van de Lentekriebels. Het boek is wel degelijk terug te vinden in een leeslijst van Rutgers voor 6- tot 9-jarigen. Hier gaat het over een leestip voor ouders om het boek eventueel met hun kinderen te lezen. De keuze ligt dus bij de ouders. 

"Mijn papa heeft een piemel" staat overigens wel op een boekenlijst voor groep 3 en 4 in het kader van de Week van de Lentekriebels. Deze lijst behoort niet tot het standaard lespakket en bestaat gewoon uit boeken die aansluiten bij het thema, voor als leraren verdere lectuur zoeken.

De conclusie is in ieder geval dat twee kinderboeken, een over het verkennen van het eigen lichaam en een ander met vragen over seks, op sociale media bij elkaar gegooid worden. Op die manier ontstaat een vertekend beeld over de inhoud van deze boeken. 

(Stand van zaken: 11.09.2023)

Links

Facebookpost I, II, III & IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

"Mijn papa heeft een piemel" bij Bibliotheek.nl en Clavis (gearchiveerd hier en hier)

Rutgers (gearchiveerd)

Sensoa (gearchiveerd)

"Wat is seks?" bij Bibliotheek.nl (gearchiveerd)

Video Baudet op X (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Week van de Lentekriebels (gearchiveerd)

Artikels Trouw en Pointer over Week van de Lentekriebels (gearchiveerd hier en hier)

Rutgers op X (gearchiveerd)

Kamervraag 2023Z05473 (gearchiveerd)

Brochure seksuele opvoeding 6-9 jaar (gearchiveerd)

Afbeelding brochure op X (gearchiveerd)

Boekenlijst groep 3 & 4 (gearchiveerd)

Materialenoverzicht Week van de Lentekriebels (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.