Kikkerlogo in de supermarkt

Rainforest Alliance is een duurzaamheidskeurmerk

14.07.2023, 08:00 (CEST)

Multimiljonair Bill Gates moet het online weer ontgelden. Dit keer zou hij via een duurzaamheidskeurmerk stiekem mRNA in ons voedsel loodsen. Een op hol geslagen complottheorie, blijkt al snel.

Je zult het vast wel eens gezien hebben in de supermarkt: het logo van een kikker van het keurmerk Rainforest Alliance. Volgens recente berichten op sociale media (hier, hier, hier en hier) heeft dit keurmerk echter niets met het regenwoud te maken. Bill Gates - voor sommigen de bron van al het kwaad op de wereld - zou erachter zitten, en producten als pepermuntthee met mRNA volstoppen. Niet meer kopen dus, luidt het online devies. Tijdens de coronapandemie maakten velen zich al zorgen over deze mRNA-techniek in coronavaccins. Maar mRNA in voedsel, is dat wel niet héél ver gezocht?

Beoordeling

Ja, dat is ver gezocht en niet waar. mRNA zit niet in onze voedselketen. De Rainforest Alliance is een duurzaamheidskeurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Bill Gates zit niet achter het keurmerk, en heeft enkel in 2007 een donatie aan de organisatie gedaan.

Feiten

De Rainforest Alliance is een keurmerk dat een duurzame standaard heeft ontwikkeld voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten die in het regenwoud worden gewonnen. Denk aan koffie, thee, cacao en bananen.

Je mag er dus vanuit gaan dat producten met het keurmerk een positieve bijdrage hebben geleverd aan het behoud van biodiversiteit in het regenwoud en hun werknemers voldoende betaald hebben. Milieu Centraal beoordeelt het als een "topkeurmerk".

De organisatie werd eind jaren tachtig opgericht door de Amerikaan Daniel Katz. De huidige CEO is Santiago Gowland.

Bill & Melinda Gates Foundation

En wat heeft Bill Gates hier mee te maken? Bijzonder weinig. De enige link tussen het keurmerk en Gates, die de Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft kunnen vinden, is een gift van bijna 5,5 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation aan de NGO in 2007.

Dit gift is overigens niet ongebruikelijk: op deze pagina zijn de meest recente financiële jaaroverzichten van de Rainforest Alliance te vinden (onder 'Annual Report') met een uitgebreid overzicht van alle donoren. Dat Gates meer dan vijftien jaar geleden ook geld aan de NGO schonk, is dus geen bewijs dat hij achter het hele bedrijf zou zitten.

En hoe zit het met mRNA?

De Bill & Melinda Gates Foundation stak ook geld in onderzoek naar de mRNA-techniek. Deze techniek werd voor het eerst grootschalig gebruikt in de coronavaccins. Tijdens de pandemie werd Gates daarom vaak in verband gebracht met deze techniek.

mRNA is een molecuul dat cellen specifieke instructies kan geven om antilichamen tegen een virus op te bouwen. In het geval van het coronavaccin stimuleerde de toegepaste mRNA dus een immuunrespons tegen het coronavirus. Het mRNA dat via een inenting in ons lichaam komt, blijft vooral op de plek van injectie en wordt vrij snel afgebroken door het lichaam.

Tijdens de coronapandemie waren sommigen ervan overtuigd dat mRNA het menselijk dna zou aantasten. Dpa toonde in meerdere factchecks aan dat dit onnodige angstzaaierij is (hier, hier en hier).

Uit waarschijnlijk dezelfde angst klinken nu stemmen dat mRNA in voedsel zou zitten, maar ook dat is ongegrond. Coronavaccins zitten niet in de voedselketen, en al helemaal niet de mRNA-techniek. mRNA is op zichzelf een kwetsbaar molecuul, dat in een koude vriezer bewaard moet worden om te overleven. Dat was dan ook de reden dat coronavaccins met mRNa niet overal ter wereld beschikbaar waren. Dat mRNA in pepermuntthee zou zitten, zoals op sociale media beweerd wordt, is dus klinkklare onzin.

Nog meer theorieën over het kikkerlogo

Op sociale media gaan er overigens nog meer theorieën de ronde over waar het kikkerlogo van het keurmerk Rainforest Alliance voor zou staan. Zo wordt online ook geschreven dat het logo aangeeft dat er insecten in het product zouden zitten. Ook dit klopt niet, toonden de Vlaamse factcheckers van Knack aan.

Het is en blijft een duurzaamheidskeurmerk dat voor biodiversiteit in het oerwoud, milieubescherming en duurzame arbeidsomstandigheden staat.

(Stand van zaken: 12.07.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Tweet (gearchiveerd)

Voedingscentrum over Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Milieu Centraal (gearchiveerd)

Over geschiedenis Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Huidige CEO Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Gift Rainforest Alliance B & M Gates Foundation (gearchiveerd)

Recente financiële jaaroverzichte Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Gift mRNA-onderzoek B & M Gates Foundation (gearchiveerd)

Over geschiedenis mRNA-techniek (gearchiveerd)

Over mRNA-techiek (gearchiveerd)

Health Desk over vaccins in voedselketen (gearchiveerd)

AP over vaccins in voedselketen (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier, hier en hier

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.