Foute context

Zebra en pony's ontsnapten drie jaar geleden uit circus

04.07.2023, 17:17 (CEST)

Telkens een gebeurtenis, zoals de rellen in Frankrijk, de actualiteit beheerst, worden sociale media overspoeld met beelden die de gebeurtenis zouden tonen. Niet alle beelden zijn echter authentiek.

Pony's en een zebra die tussen het verkeer galopperen, het is een vreemd zicht. Die zouden zijn vrijgelaten uit de dierentuin tijdens de rellen die Frankrijk al een week bezighouden, nadat een politieagent een zeventienjarige jongen doodschoot bij een controle. Althans, dat wordt op Facebook en Twitter beweerd. Het is echter niet omdat er nu spectaculaire scènes plaatsvinden in Frankrijk, dat ook elke spectaculaire scène in Frankrijk nu plaatsvindt.  

Beoordeling

Deze dieren zijn in 2020 ontsnapt uit een circus. De beelden hebben niets te maken met de huidige onrusten in Frankrijk. 

Feiten

Door in het Frans op Google te zoeken naar berichten over pony's of zebra's die door de Franse straten lopen, vindt Deutsche- Presse-Agentur (dpa) een Youtubevideo van LeHuffpost uit april 2020 over een zebra en twee pony's in Champigny-sur-Marne. De dieren zouden ontsnapt zijn uit een circus dat in de buurt opgesteld stond. 

De beelden die nu de ronde doen op sociale media zijn zichtbaar vanaf 1:01 op Youtube. Ze zijn opgenomen op de Route de la Liberation in Chennevières-sur-Marne, waar de rode winkel met "like new" boven de deur (réparation express) en de naburige garage met blauw logo te herkennen zijn op Street View

Aangezien de beelden uit 2020 stammen, kunnen ze dus niets te maken hebben met de huidige oproer in Frankrijk, net zo min als dat de dieren uit een dierentuin zouden zijn vrijgelaten. Ook de BBC-journalist Shayan Sardarizadeh had dat al snel door en verwijst naar een andere Youtubevideo, van Le Parisien uit 2020, met dezelfde beelden erin, op 0:47

Sardarizadeh houdt op Twitter ook een hele thread bij met beelden die gedeeld worden van de rellen in Parijs, maar er in werkelijkheid niets mee te maken hebben. Dpa liet ook al zien dat beelden van auto's die uit gebouwen vallen en een politiecombi die door jongeren gestolen werd in feite fictie zijn en uit films komen, en geen echte opnames uit Frankrijk dezer dagen zijn. 

(Stand van zaken: 04.07.2023)

Links

Gearchiveerde video

Facebook- en Twitterbericht (gearchiveerd hier en hier)

NOS over rellen in Frankrijk (gearchiveerd)

Google-zoekopdracht (gearchiveerd)

Youtubevideo LeHuffPost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel Actu (gearchiveerd)

Google Maps en Google Street View locatie beelden (gearchiveerd hier en hier)

Twitterbericht en -thread Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd en hier)

Youtubevideo Le Parisien (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Factchecks dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.