Beeld uit context genomen

Foto met jongeren in politieauto komt uit Netflixfilm

04.07.2023, 16:59 (CEST)

Rellen en onrust kunnen dramatische beelden voortbrengen, maar een foto van een politiewagen gestolen door jongeren komt uit een film en niet de werkelijke actualiteit.

Franse vlag wapperend in de wind, jongeren die uit de open deur van een rijdende politieauto hangen. "Foto van de dag" uit Frankrijk, zo klinkt het bij de foto die op sociale media wordt gedeeld. Sinds vorige week een tiener werd doodgeschoten door een politieagent is het onrustig in Frankrijk en van die rellen zijn online veel beelden te vinden. Zo ook deze?

Beoordeling

De beelden zijn afkomstig uit een scène in de Franse actiefilm Athena van Netflix. Er is geen link met de huidige onrust in Frankrijk.

Feiten

Het beeld is niet feit maar fictie: het is afkomstig uit de Franse actiefilm Athena. Die verscheen in september vorig jaar op Netflix. Het gaat over een conflict en rellen die uitbreken in de fictieve Parijse woonwijk Athena na de moord op een tienerjongen.

De scène is te zien in de trailer van de film vanaf ongeveer 1:27. Het beeld uit de trailer komt overduidelijk overeen met de afbeelding die op sociale media wordt gedeeld. De jongeman met Franse vlag op het dak, de open deur en de rood-zwarte outfit van één van de jongeren die uit de deur hangt.

Thematisch toont de film gelijkenissen met de actualiteit in Frankrijk, maar het beeld zelf is dus volledig fictief. Sinds een zeventienjarige jongen door een politieagent werd doodgeschoten tijdens een verkeerscontrole op 27 juni is het onrustig in verschillende Franse steden.

(Stand van zaken: 04.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Trailer voor Athena (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Athena op IMBd (gearchiveerd)

Bekijk Athena op Netflix (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.