Geen elektrisch voertuig

Bus die vlam vatte in Nîmes reed op diesel

30.06.2023, 13:36 (CEST)

Video's van brandende voertuigen verschijnen regelmatig online met de bewering dat het gaat om een elektrisch voertuig, soms onterecht. Dat gebeurt ook bij een busbrand in het Franse Nîmes.

Op Facebook wordt de spot gedreven met een "klimaatneutraal" voertuig dat in een video al brandend over een weg rijdt. Volgens de Engelstalige tekst in de video gaat het om een elektrische bus die spontaan in brand vloog met de chauffeur en passagiers nog aan boord. Tijd om te kijken of de bus in kwestie op stroom of brandstof reed.

Beoordeling

De bus in de video reed op diesel en was niet elektrisch. Dat bevestigen de brandweer en een woordvoerder van het Franse vervoersbedrijf Transdev.

Feiten

In de Facebookpost wordt nergens aangegeven waar de video zou zijn gemaakt. Op de weg is echter het woord 'ecole' te lezen, het Franse woord voor school. Bovendien zijn er omstanders te horen die Frans spreken en 'mon Dieu' ('mijn God') zeggen. De video is dus zeer waarschijnlijk in een Franstalig land opgenomen.

Door in het Frans te zoeken op busbranden in Frankrijk is het incident in kwestie snel gevonden. Het gaat om een schoolbus die vlam vatte in de Zuid-Franse stad Nîmes in januari 2023. Krant Le Figaro deelt precies dezelfde video als die op Facebook rondgaat in een artikel over het incident. De video werd door een omstander gemaakt en opgestuurd naar het lokale medium Objectif Gard.

Volgens verschillende Franse media die over de brand schreven, bleven de chauffeur en de tien kinderen in de bus ongedeerd. In de artikelen wordt alleen nergens gemeld of het om een elektrische bus gaat. De oorzaak van de brand is ook onbekend.

Op verzoek van Deutsche Presse-Agentur (dpa) laat de brandweer van het departement Gard, waar Nîmes onder valt, weten dat de bus op diesel reed en niet elektrisch was. Ook een woordvoerder van Transdev, moederbedrijf van de lokale vervoerder in Nîmes, laat weten dat de bus in de video niet elektrisch was.

Volgens de lokale vervoerder, Tango, werden er in 2022 wel bussen op biogas geïntroduceerd om te werken richting meer duurzaam vervoer. Ook heeft het bedrijf trambussen die hybride zijn en dus gedeeltelijk op elektriciteit rijden. Deze trambussen zien er echter anders uit dan de bus in de video.

Afkeer van elektrische voertuigen

De berichten die spotten met dit "klimaatneutrale" voertuig, wat gewoon een dieselbus blijkt te zijn, passen in een trend van afkeer tegen elektrische voertuigen. Dpa schreef al vaker factchecks (hier, hier en hier) over video's van brandende of ontploffende voertuigen die onterecht voor elektrisch werden aangezien.

Een kritiekpunt dat vaak klinkt is dat de batterij van een elektrische auto vervuilend is om te maken. Dat klopt, maar zoals dpa in een factcheck liet zien, zorgt zo'n voertuig op de langere termijn toch echt voor minder CO2-uitstoot dan een brandstofauto. In een factcheck uit Luxemburg wordt bovendien aangetoond dat volledig elektrische auto's geen verhoogde kans hebben om vlam te vatten, in vergelijking met brandstofauto's. Hybride auto's zouden in verhouding de meeste kans hebben in brand te vliegen.

(Stand van zaken: 29.06.2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Zoekopdracht Google (gearchiveerd)

Artikel Le Figaro (gearchiveerd)

Tweet Objectif Gard (gearchiveerd)

Artikel TF1 (gearchiveerd)

Artikel FranceInfo (gearchiveerd)

Over Tango en Transdev (gearchiveerd)

Persbericht biogas (gearchiveerd)

Trambus (gearchiveerd)

Dpa-factchecks hier, hier, hier en hier

Factcheck RTL (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.