Onbetrouwbare bron

Er zijn geen WEF-plannen om de Bijbel te herschrijven met AI

03.07.2023, 14:47 (CEST)

Ondergaat de Bijbel weldra een AI-facelift? Dat zou het nieuwste plan van het World Economic Forum en Yuval Noah Harari zijn. Alleen klopt er niets van en is de bron van dat gerucht onbetrouwbaar.

De Bijbel zou binnenkort geüpdatet worden met behulp van kunstmatige intelligentie om zo een nieuwe, globale religie creëren die "echt klopt". Dat zouden de laatste nieuwe plannen zijn van het World Economic Forum, voorgesteld door Yuval Noah Harari, 'rechterhand van Klaus Schwab'. Dat gerucht circuleert op sociale media en is afkomstig van de Engelstalige website The People's Voice. Klopt dat gerucht ook en is het project echt, of is het uit de duim gezogen?

Beoordeling

Er zijn geen plannen van het WEF om de Bijbel te herschrijven met behulp van AI. De bron van het gerucht staat bekend voor het verspreiden van desinformatie. Harari heeft evenmin een officiële rol binnen het WEF.

Feiten

De bewering is te herleiden tot de Engelstalige website The People's Voice, voorheen bekend als Newspunch. Het heeft een reputatie op het gebied van het verspreiden van desinformatie, vooral met betrekking tot het WEF. Het is ook niet de eerste keer dat specifiek het WEF en Yuval Noah Harari het onderwerp uitmaken van desinformatie, zoals dpa al eerder beschreef in factchecks.

Basis van de beweringen is een interview dat Harari op 19 mei in Lissabon gaf en dat niets met het WEF te maken heeft. Het interview is integraal te bekijken op zijn YouTube-kanaal en gaat over de impact die AI kan hebben op onze toekomst. Harari is een Israëlische historicus en professor, vooral bekend van zijn boeken 'Sapiens' en 'Homo Deus'.

In het interview bespreekt hij onder andere de mogelijkheid om AI te gebruiken om religieuze teksten te schrijven, te bekijken vanaf ongeveer 07:20. Hij beschrijft AI als "de eerste technologie die in staat is om nieuwe ideeën te creëren" en vervolledigt zijn gedachtegang met een voorbeeld dat het mogelijk zou zijn om een nieuwe religieuze tekst te schrijven met AI. "Zoiets zou werkelijkheid kunnen zijn in een aantal jaar", concludeert hij.

Harari spreekt dus hypothetisch. Op geen enkel moment roept hij om dit effectief te doen, noch bestempelt hij de Bijbel als 'fake news'. Doorheen het interview spreekt hij genuanceerd over het onderwerp van AI en haalt hij ook de mogelijke gevaren aan, onder andere voor het democratisch discours (vanaf 13:00).

Verzonnen job

Daarnaast is er ook geen enkel spoor te vinden van zo'n plan of idee binnen het WEF, zo blijkt uit een zoekopdracht op hun website, via Google en Twitter. Een woordvoerder van het WEF heeft ook aan USA Today bevestigd dat "het WEF nooit heeft opgeroepen om de Bijbel te herschrijven met AI."

Tenslotte heeft Harari geen officiële rol binnen het WEF, zoals een woordvoerder van het WEF in maart 2022 al bevestigde aan dpa voor een eerdere factcheck. Hij is dus zeker niet de rechterhand van Klaus Schwab. Wel nam hij eerder als expert aan conferenties van het WEF deel. Op zijn eigen website spreekt Harari evenmin van enige rol binnen het WEF.

(Stand van zaken: 03.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Frontnieuws (gearchiveerd)

The People's Voice (gearchiveerd)

Interview met Harari (gearchiveerd)

Website Harari (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Profiel Harari op website WEF (gearchiveerd)

Zoekopdracht via Google, WEF-website en Twitter (hier, hier en hier gearchiveerd)

Dpa-factchecks over het WEF en Yuval Noah Harari I en II

Dpa-factchecks over The People's Voice I, II en III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.