Niet gericht op kinderen

Regenboogcampagne van LEGO verkeerd geïnterpreteerd

02.06.2023, 16:34 (CEST)

LHBTQI+ campagnes van meerdere bedrijven liggen onder vuur in de conservatieve hoek. Ook LEGO krijgt te maken met kritiek. Maar in de ophef wordt een campagne uit zijn verband getrokken.

'LEGO gaat TRANS' schrijven verschillende mensen op Twitter en Facebook. Ze delen daarbij een video met in de hoek het logo van het Telegramkanaal Klokkenluiders voor Vrijheid erop. Het bericht over LEGO werd in dat kanaal al meer dan 9300 keer bekeken sinds het op 31 mei werd gedeeld. LEGO zou volgens de berichten een "LGBTQI+ lijn van transgender bouwsets" hebben gelanceerd voor kinderen van 5 jaar en ouder. Maar de ophef hierover is onterecht en ontstaan door de verkeerde interpretatie van een campagne.

Beoordeling

De berichten kloppen niet. De video die wordt gedeeld komt uit een echte LEGO-campagne uit 2022, maar de bouwwerken in de video worden niet door het merk verkocht. Een woordvoerder van LEGO laat weten dat het speelgoedmerk geen LHBTQI+ bouwsets heeft uitgebracht die gericht zijn op kinderen. 

Feiten

De video die online wordt gedeeld is terug te vinden op het YouTubekanaal van het Deense speelgoedmerk LEGO. Op de website werd de video op 1 juni 2022, de start van Pride-maand, gedeeld bij een persbericht over de campagne 'The A-Z of Awesome'. Er is ook een Nederlandstalige pagina voor deze campagne. De 'A-Z van Super' is volgens LEGO een kleurrijk alfabet van identiteiten, gebouwd van LEGO-stenen en gemaakt door LHBTQI+ fans van het merk.

Nergens in de video wordt gezegd dat het gaat om bouwsets die op de markt komen of dat deze specifiek zijn gericht op kinderen. Een woordvoerder van LEGO bevestigt aan Deutsche Presse-Agentur (dpa): "We hebben geen LGBTQIA+ sets uitgebracht die gericht zijn op kinderen. 'A to Z of Awesome' was een marketingcampagne die vorig jaar is uitgebracht, met sets die zijn gemaakt door onze geweldige volwassen fans. Geen van deze sets is te koop."

Op de campagnepagina is een collectie creaties te zien die door fans zijn ingestuurd. Er staat inderdaad nergens dat de sets om deze dingen na te bouwen te koop zijn. Iedereen kan met een bak gekleurde LEGO-steentjes zelf maken wat ze willen, zonder daar per se een vaste set met gebruiksaanwijzing voor te gebruiken.

In het persbericht over de campagne wordt overigens wel gesproken over het bijbrengen van divers taalgebruik aan kinderen en het bespreekbaar maken van verschillende identiteiten op school of thuis. Dit wordt als suggestie gegeven, waarbij de LEGO-campagne als startpunt kan worden gebruikt.

'Grown-ups'

Nog een indicatie dat de video uit de A-Z campagne niet specifiek gericht is op kinderen, is de afbeelding van het legoblokje links onderin. Hierop staat 'Grown-ups', oftewel 'volwassenen'. LEGO lijkt zijn video's per doelgroep in te delen in 'volwassenen' of 'familie'.

Een ander voorbeeld van een video die voor volwassenen is gemarkeerd gaat over een raceauto. Hierin wordt wat dieper ingegaan op de technische aspecten. Het gebruiken van deze categorieën sluit aan bij het feit dat LEGO ook specifiek LEGO-sets voor volwassenen maakt.

Video's in de categorie 'familie' zitten over het algemeen wat speelser in elkaar, bijvoorbeeld hier en hier.

Vaker ophef over regenboogcampagnes

Bedrijven brengen al jaren speciale collecties uit tijdens Pride-maand, waarin het gaat over acceptatie van de LHBTQI+ gemeenschap. Maar negativiteit jegens deze campagnes vanuit een conservatieve hoek neemt toe. Recent werden ook warenhuis Target en biermerk Bud Light al online overspoeld met slechte reacties en boycots door campagnes die iets te maken hadden met de regenbooggemeenschap.

Ook ophef over een link tussen leden van de LHBTQI+ gemeenschap en kinderen wordt in dit voorbeeld van LEGO niet voor het eerst gebruikt. Onder meer drag queens worden in sommige kringen neergezet als 'pedofielen' en 'groomers'. Ook dpa behandelde desinformatie hierover al eerder.

(Stand van zaken: 02.06.2023)

Links


Bericht op TwitterFacebook en Telegram (gearchiveerd hier, hier en hier) (video gearchiveerd)

Over Klokkenluiders (gearchiveerd)

Video bij LEGO (gearchiveerd)

Persbericht LEGO (gearchiveerd)

Over pride-maand (gearchiveerd)

Nederlandstalige A-Z pagina (gearchiveerd)

Over zelf LEGO-creaties maken (gearchiveerd)

Voorbeeld 'grown-ups' video (gearchiveerd)

LEGO voor volwassenen (gearchiveerd)

Voorbeelden 'familie' video's (gearchiveerd hier en hier) (video's gearchiveerd hier en hier)

Over boycots andere bedrijven (gearchiveerd)

Over framing rond drag queens (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.