Oude foto

Verhaal van ontstoken muggenbeet werd aangedikt

01.06.2023, 08:49 (CEST)

Paniek verspreidt zich sneller dan geruststellende berichten. Dat wil niet zeggen dat die paniek altijd gerechtvaardigd is. Een verhaal is namelijk met een paar extra woorden snel spannender gemaakt.

Een foto van een gezwollen knie doet de ronde op sociale media; het zou het resultaat zijn van een muggenbeet die een jong meisje de dag ervoor had opgelopen. De infectie door "een nieuw soort muggenbeet" zou zo ernstig zijn dat het meisje maar ternauwernood aan de dood ontsnapte. Dat klinkt griezelig, maar klopt het ook? 

Beoordeling

De foto dateert al van 2017. In de originele post is geen sprake van levensgevaar. Experts gaan ervan uit dat de foto een ernstige bacteriële infectie toont die na een insectenbeet kan voorkomen. 

Feiten

De Nederlandstalige tekst bij de foto is best raar geschreven, met heel wat taalfouten. Dat komt omdat het een vertaling is van een Franstalig bericht dat al even de ronde doet. Dat het meisje Deanna dus niet 'gisteren' gestoken is, lijkt alvast duidelijk. Maar het bericht is ook niet afkomstig uit Frankrijk.

Een reverse image search naar de foto leert dat het bericht origineel niet uit Frankrijk komt, maar uit de Verenigde Staten. Een artikel uit 2017 verwijst naar een Facebookpost van dat jaar als de bron van het verhaal. 

In deze post wordt grotendeels hetzelfde verhaal verteld als in de Nederlandstalige en Franstalige posts. Een moeder vertelt over hoe een muggenbeet bij haar dochter geïnfecteerd raakte. De tekst is grotendeels hetzelfde als die in het Nederlands en Frans gedeeld wordt. Er is echter een behoorlijk belangrijk verschil: over levensgevaar wordt in de Engelstalige post niet gerept. Er staat dat als ze langer hadden gewacht 'het in haar bloed had gezeten'. Uit de reacties blijkt dat de dochter het goed stelde na 10 dagen antibiotica.

Geen nieuwe muggenbeten

Hoewel bepaalde muggen ernstige ziektes kunnen veroorzaken, komen deze in Nederland bijna nooit voor. Volgens experts die door Deutsche Presse-Agentur (dpa) gecontacteerd werden, hoeft er niet meteen voor een nieuw soort muggenbeet gevreesd te worden. De gezwollen knie op de foto valt ook te verklaren zonder dat er naar nieuwe muggensoorten teruggegrepen moet worden.

Michael Ramharter, hoofd van de Bernhard Nocht-polikliniek van het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf, legt aan dpa uit dat "de getoonde zwelling meer lijkt op een bacteriële superinfectie." Dit soort infecties komt zelden voor, maar kan in principe na elke insectenbeet ontstaan als er ziektekiemen in de wond komen. Volgens Ramharter is het instituut niet op de hoogte van een nieuwe muggensoort of muggenbeet.

Infectioloog Ula Maniewski aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen komt tot een gelijkaardige conclusie. De foto toont volgens haar waarschijnlijk een bacteriële infectie van de huid, veroorzaakt door een insectenbeet. Dit is niet noodzakelijkerwijs te danken aan een "nieuwe muggensoort", maar is een klassieke complicatie die kan optreden na een verwonding. Zo'n ontstoken muggenbeet moet je behandelen met antibiotica, anders kan het leiden tot bloedvergiftiging, aldus de infectioloog.

(Stand van zaken: 30.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Franstalig bericht (gearchiveerd)

Reverse Image Search (gearchiveerd)

Artikel 2017 (gearchiveerd)

Originele Facebookpost (gearchiveerd)

RIVM over muggen en infectieziekten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.