Achterhaalde geruchten

MMA-atlete bloedde kooi onder na pensioen Fallon Fox

01.05.2023, 09:15 (CEST)

Transgenderatleten en topsport, het is een delicate discussie die best met de nodige nuance gevoerd wordt. Wat alvast niet helpt is nepnieuws over transvrouwen in competitie.

Fallon Fox, transvrouw en Mixed Martial Arts-atlete, zou tijdens haar carrière tot tweemaal toe de schedel van een tegenstander gebroken hebben. Dat beweert althans een Facebookgebruiker, die een foto en video deelt, die dat zou moeten bewijzen. Er rammelt echter wat met dat bewijs. 

Beoordeling

Noch de foto, noch de video tonen schedelbreuken veroorzaakt door Fallon Fox. Zij bracht één tegenstander een oogkasbreuk toe, een kwetsuur die niet ongewoon is in MMA. 

Feiten

De foto in het Facebookbericht toont Fallon Fox links en een bebloede atlete rechts, Kay Hansen. Die laatste liep haar verwondingen niet op in een gevecht met Fallon Fox. Fox's laatste gevecht was namelijk in 2014 en Hansen begon haar carrière in MMA pas in 2017. De verwondingen in de foto komen van een gevecht van Hansen met Kal Schwartz in 2018.

Het feit dat Hansen zo hard bloedde zou te wijten geweest zijn aan een scheur in de huid, niet aan een schedelbreuk. Volgens Hansen zelf op Twitter volstonden twee hechtingen om het bloeden te stoppen. Nog op Twitter bevestigde Hansen dat de bebloede foto van haar niets met Fallon Fox te maken heeft. 

Gemanipuleerde stem

De video in het Facebookbericht toont daadwerkelijk een gevecht van Fallon Fox tegen Ericka Newsome in 2013. Dit gevecht vond plaats voor geweten was dat Fox een transvrouw was, wat tot discussie leidde. Fox won het gevecht met een knock-out.

Er is echter geen sprake van dat Newsome een schedelbreuk zou hebben opgelopen. Ze klaagde na het gevecht zelfs nog aan dat de scheidsrechter het gevecht te snel eindigde en wilde graag opnieuw vechten tegen Fox.

De video op Facebook is overigens aangepast. In commentaar na de match (1:12) is de stem van Fallon veel dieper gemaakt, dan deze in werkelijkheid is. In een originele versie op Youtube is de stem van Fox veel hoger. 

Gebroken oogkas

Fox heeft in haar carrière overigens wel een keer een tegenstander, Tammika Brents, een oogkasbreuk bezorgd, iets wat Fox zelf ook toegeeft. Dit is technisch gezien een breuk aan de schedel(basis). 

Mixed Martial Arts (MMA), is een vechtsport waarbij deelnemers aan een gevecht technieken uit verschillende vechtsporten mogen gebruiken. Verwondingen komen dan ook voor in de sport, en oogkasbreuken al zeker. Er zijn dan ook genoeg voorbeelden te vinden van vrouwelijke MMA-atleten die oogkasbreuken opliepen, waar Fallon Fox niets mee te maken heeft.

Transatleten in topsport

Fox maakte in 2013 bekend dat ze geboren was als biologische man. Sindsdien is ze onderwerp van de discussie of transvrouwen zouden mogen vechten in de vrouwelijke MMA, wat onderdeel is van een bredere discussie over transvrouwen in topsport. Fox zelf vecht al bijna tien jaar niet meer, maar blijft online dus nog steeds het mikpunt van desinformatie rond transvrouwen in topsport. 

(Stand van zaken: 27.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, foto en video gearchiveerd)

Vechtprofiel Fallon Fox (gearchiveerd)

Vechtprofiel Kay Hansen (gearchiveerd)

Artikel Marca (gearchiveerd)

Artikel Bleacher Report (gearchiveerd)

Tweet Kay Hansen I & II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Artikel Outsports (gearchiveerd)

Google Nieuws-zoektocht I & II (gearchiveerd hier en hier)

Youtubevideo Fox vs Newsome (gearchiveerd)

Artikel Whoa TV (gearchiveerd)

Tweet Fallon Fox (gearchiveerd)

Over oogkasbreuk (gearchiveerd)

Over MMA (gearchiveerd)

Voorbeelden oogkasbreuken I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Artikel Time (gearchiveerd)

Artikel Deutsche Welle (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.