Kaartje gaat over Koningsdag

Taxi's rijden normaal gesproken wel in centrum Amsterdam

25.04.2023, 18:02 (CEST)

Nederland maakt zich op voor Koningsdag. Ook logistiek, want zeker in de hoofdstad leidt het tot volle straten. Een kaart met taxipunten voor die dag wordt nu online echter heel anders neergezet.

Een kaartje van de binnenstad van Amsterdam met aan de randen zes taxi-ophaalpunten: volgens sociale mediagebruikers wil de gemeente Amsterdam taxi's uit de binnenstad weren met deze taxipunten en de binnenstad 'autoluw' maken. Bejaarden en mensen die slecht ter been zijn, zou het zo onmogelijk gemaakt worden een taxi te nemen. Nogal een harde maatregel. Klopt er wel wat van?

Beoordeling

Nee. Het kaartje toont de verschillende punten waar mensen een taxi kunnen nemen tijdens Koningsdag. Op normale dagen kunnen taxi's gewoon mensen in de binnenstad ophalen.

Feiten

De Facebookpost is een bijna exacte kopie van deze tweet, van het profiel van Stef Keij, die één dag eerder op 19 april verscheen. Volgens zijn Twitterbio is Keij actief als taxichauffeur in Amsterdam.

Een reverse image search geeft al snel meer achtergrond bij het kaartje. Ze is te vinden op de website van de grootste reguliere taxicentrale in Amsterdam (TCA) en op de webpagina van de gemeente over het vervoer naar en in Amsterdam op Koningsdag, komende donderdag.

Uit beide bronnen blijkt dat het kaartje de taxistandplaatsen buiten de ring van Amsterdam laat zien tijdens Koningsdag (in 2022 en 2023). Op 27 april is het centrum namelijk afgesloten voor autoverkeer, en dus ook voor taxi's.

Op deze feestdag zul je dus een stukje moeten lopen, als je per se met de taxi moet. Maar het kaartje geeft dus geen informatie over het huidige algemene beleid van de gemeente Amsterdam ten opzichte van taxi's.

Autoluwe en taxiluwe zones

In de gedeelde posts wordt ook van 'autoluw' gesproken. De stad Amsterdam wil onnodig autoverkeer zo veel mogelijk uit de binnenstad weren, waardoor bepaalde straten al voor doorgaand verkeer zijn afgesloten. Dit heeft natuurlijk consequenties voor taxichauffeurs, die niet altijd meer de snelste route kunnen rijden, noch kriskras door de stad op zoek kunnen gaan naar mogelijke klanten.

Binnen de autoluw-plannen van de stad blijft het voor een beperkt aantal taxi's mogelijk om mensen voor de deur op te halen. 'Dit is ook belangrijk voor mensen die slecht ter been zijn', valt letterlijk in de Agenda Amsterdam Autoluw te lezen (zie pagina 24)

Plannen voor specifieke taxiluwe zones zijn er ook (zie daarvoor de Amsterdamse Taxi Aanpak, pagina 14), maar de uitvoering van deze zones ligt momenteel stil. Ook binnen deze specifieke zones zouden Amsterdammers nog steeds een taxi tot voor de huisdeur kunnen bestellen.

Protesten

Afgelopen weken waren er enkele protesten van Amsterdamse taxichauffeurs die niet te spreken zijn over nieuwe maatregelen, zoals het afsluiten van bepaalde wegen voor doorgaand verkeer.

In een artikel van Het Parool over een van de protesten duikt ook Stef Keij weer op als gelegenheidswoordvoerder van de demonstratie rond het Centraal Station. Een van de grootste pijnpunten is volgens hem dat de stad steeds minder toegankelijk wordt door de autoluwe ambities van de gemeente. Ook benadrukt hij in de krant dat de taxichauffeurs er niet alleen voor de toeristen zijn, maar ook de Amsterdamse ouderen, die naar het ziekenhuis moeten.

Maar zoals blijkt: ondanks dat de gemeente minder autoverkeer in de binnenstad wil, zijn ouderen of mensen slecht ter been daar niet de dupe van. Zij kunnen nog steeds een taxi tot de voordeur bestellen, behalve op Koningsdag.

(Stand van zaken: 25.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Twitter (gearchiveerd)

Twitterbio Stef Keij (gearchiveerd)

Reverse image search (gearchiveerd)

Website TCA (gearchiveerd)

Website Gemeente Amsterdam - vervoer Koningsdag (gearchiveerd)

Artikel Parool I (gearchiveerd)

Agenda Amsterdam Autoluw (klink op link voor download (gearchiveerd)

Amsterdamse Taxi Aanpak (klik op link voor download) (gearchiveerd)

Raadsinformatiebrief (gearchiveerd)

Artikel NH Nieuws (gearchiveerd)

Artikel Het Parool II (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.