Productinformatie verwisseld

Eetbare Apeel-techniek houdt groente en fruit langer vers

19.04.2023, 14:16 (CEST)

Zitten onze groente en fruit onder de mysterieuze, gevaarlijke stoffen? Online wordt het geloofd, maar het blijkt verstandig allereerst de productinformatie van het juiste product erbij te pakken.

Op sociale media circuleert een dringende waarschuwing: voedsel met een zogenoemde 'Apeel'-sticker zou niemand moeten eten. Het bedrijf achter de stickers zou mysterieus zijn over wat het precies doet, maar voorsociale mediagebruikers is het in ieder geval duidelijk dat het verantwoordelijk is voor gevaarlijke stoffen op ons voedsel. Uit een veiligheidsinformatieblad zou blijken dat het ernstige oogletsels en allergische reacties veroorzaakt. Bij honderden Facebookgebruikers gingen hierdoor de alarmbellen rinkelen, en de post werden veelvuldig gedeeld. Maar, is hier wel iets van waar?

Beoordeling

Nee. Apeel is een Amerikaans bedrijf dat aan de hand van plantaardige stoffen een techniek heeft ontwikkeld om een coating op groente en fruit aan te brengen, waardoor de producten minder snel bederven. De Apeel-techniek is bijzonder allergie-vrij. De veiligheidsinformatie die gedeeld wordt, komt van een ander product dat toevallig ook de naam Apeel draagt: een schoonmaakmiddel.

Feiten

Allereerst: wat is Apeel? Dat is een Amerikaanse bedrijf dat een natuurlijke, plantaardige coating voor fruit en groente heeft ontwikkeld. Deze coating noemen ze Edipeel. Hierdoor blijven groente en fruit langer vers, en hoeven ze niet in plastic worden verpakt.

Deze coating wordt gemaakt van pure monoglyceriden en diglyceriden, stoffen die uit fruitpulp, schillen en zaden worden gewonnen. Je zou het dus kunnen zien als een tweede schil, die over de groente en fruit wordt gelegd om het bedervingsproces te vertragen. In dit filmpje is te zien hoe de coating wordt aangebracht.

Apeel is dus helemaal niet zo mysterieus als de Facebookposts willen doen voorkomen: op hun website en YouTubekanaal Apeel Sciences is nog meer informatie over de techniek en het bedrijf te vinden.

Veiligheidsinformatieblad schoonmaakmiddel

Waar echter niets over terug te vinden is op de website van Apeel, zijn de claims op sociale media dat volgens het veiligheidsinformatieblad voedsel met een Apeel-coating ernstige oogletsels en allergische reacties zou veroorzaken. Het staat niet in de 'product safety information' van het bedrijf, noch de Nederlandse vertaling van dit productinformatieblad. Integendeel, volgens de website is Apeel juist bijzonder vrij van allergische reacties, aangezien de meest voorkomende allergenen niet in het product zitten. De uitgebreidere verklaring daarvoor is hier te vinden.

Door te zoeken op de tekst uit een Engelstalige post over het 'safety data sheet', komt deze productinformatie naar boven. Op de tweede pagina van dit document worden precies dezelfde gevaren genoemd als in de Facebookposts. In het document is echter geen sprake van voedsel, maar het lijkt om een schoonmaakmiddel te gaan ('Hard Surface Cleaner'). Door op de website van de leverancier - Evans Vanodine - te zoeken naar Apeel, blijkt een schoonmaakmiddel met sinaasappelgeur dezelfde merknaam te hebben als de fruitcoating.

Sinds deze foute claims op sociale media circuleren, heeft Evans Vanodine op 18 april aan de productbeschrijving expliciet toegevoegd dat het schoonmaakmiddel niets met het bedrijf Apeel Sciences te maken heeft en dat het schoonmaakmiddel Apeel niet gebruikt moet worden om groente en fruit te conserveren.

Apeel op de voedselmarkt

In sommige Noord- en Zuid-Amerikaanse en enkele Afrikaanse en Aziatische landen is de Apeel-techniek al voor alle soorten groente en fruit toegelaten.

In de EU worden voedselvernieuwingen doorgaans strenger gecontroleerd voordat zij toegelaten worden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Europese Commissie. Sinds mei 2019 is de Apeel-techniek in de EU toegestaan op groente en fruit, waarvan de schil niet direct gegeten wordt, zoals bananen, avocado's en citrusvruchten. Momenteel wordt beoordeeld of dit, net als in bijvoorbeeld de VS, uitgebreid kan worden naar appels en komkommers. Van ernstige allergische reacties die je van schoonmaakproducten kan krijgen, hoeft de consument bij de Apeel-coating geen schrik te hebben.

(Stand van zaken: 19.04.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Apeel: homepage, about, how apeel works, what's in apeel, regulatory (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Eat Me over Apeel (gearchiveerd)

Youtubekanaal Apeel Sciences (gearchiveerd)

Youtubefilmpje komkommers met Apeel (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Engelstalige Facebookpost (gearchiveerd)

Productinformatie schoonmaakmiddel Apeel (gearchiveerd)

Evans Vanodine over Apeel (oudere versie, nieuwe versie gearchiveerd)

Over Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.