Antisemitisme

Vals interview met rabbi doet weer de ronde

18.04.2023, 18:31 (CEST)

Een interview met een rabbi bevestigt wel erg mooi de vooroordelen die antisemieten over Joden hebben. Dat komt dan ook omdat het interview een antisemitisch verzinsel is.

Het is een bekende scène in Hollywoodfilms: de slechterik die zijn diabolische plan van naaldje tot draadje uitlegt aan de held, denkende dat deze held het plan toch niet meer kan verhinderen. Dat is ook wat er gebeurt in een interview met een zekere rabbi Finkelstein die allerlei gruwelijke misdaden onthult die Joden zouden plegen op de niet-Joodse bevolking. Maar net als de Hollywoodfilms is het interview pure fictie.

Beoordeling

Het interview is een antisemitisch verzinsel, bedoeld om anti-Joodse complottheorieën geloofwaardig te maken. Het is pure fictie, ontsproten aan het brein van een notoire Amerikaanse antisemiet. 

Feiten

Het interview is tussen presentator James Wickstrom en een zekere rabbi Abe Finkelstein. Een transcriptie van het gesprek is terug te vinden bij The Internet Archive. Wickstrom was een notoire Amerikaanse racist en antisemiet. Over Rabbi Finkelstein is minder informatie terug te vinden. Dit komt omdat hij niet bestaat.

Zoals de geluidskwaliteit doet vermoeden, is het interview niet recent. Het dateert zeker van voor juli 2007, wanneer er naar verwezen wordt in een artikel over Wickstrom. Het circuleert dan ook al even op het internet en er zijn al meerdere factchecks over geschreven, waaronder door Deutsche Presse-Agentur (dpa).

In het interview wordt geen enkele biografische informatie over de zogezegde rabbi Finkelstein gegeven. Een online zoektocht naar rabbi Abe Finkelstein levert ook geen enkele informatie op, buiten dit interview. Eén blogpost uit 2006 vermeldt Finkelstein. Deze blog is echter minstens even doortrokken van antisemitische stereotypen en bevat flagrante fouten. Het lijkt dan ook gemaakt om het interview credibiliteit te verlenen. 

Het interview is enkel audio, maar het wordt online gedeeld met foto's die dan Finkelstein zouden moeten zijn. In realiteit is het bijvoorbeeld een foto van een advocaat. Bij de video die nu de ronde doet op Facebook, is een foto te zien van een man die eruitziet als een rabbi die een handgebaar maakt dat zowel gelinkt wordt aan rockmuziek als aan satanisme.

De oorsprong van de foto kon dpa niet terugvinden. De vroegste versie van de foto die dpa kon vinden online dateert van 2006 en is ter illustratie van een grap over een Joodse rabbi en een Hare Krishnamonnik. 

Joodse stereotypen en oude complotten

In het interview drukt de zogezegde rabbi zich uit op bijzonder karikaturale wijze, foutief gebruikmakend van typische Joodse zegswijzen. Hij 'onthult' allerlei zaken over het Joodse geloof en volk die kant noch wal raken, en net te perfect het beeld dat antisemieten van Joden hebben bevestigen. 

De rabbi is als een filmslechterik die zijn plan onthult, omdat het toch te laat is om het te stoppen. Hij is één en al karikatuur en wat hij zegt is al meermaals ontkracht als ongegronde, antisemitische complottheorieën (hier, hier, hier en hier).

Hoewel het interview en wat de zogenaamde rabbi zegt al meermaals ontkracht is, blijft het online de ronde doen. Antisemitisme blijft dan ook bestaan, ook in Nederland. Discriminatie op basis van religie of etniciteit is echter wel degelijk strafbaar

(Stand van zaken: 18.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Transcriptie interview

Over James Wickstrom (gearchiveerd)

Artikel Wickstrom 2007 (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Blogpost 2006 (gearchiveerd)

Foto Kenneth Feinberg (gearchiveerd)

Handgebaar (gearchiveerd)

Grap op blog 2006 (gearchiveerd)

Over 'Oy vey' (gearchiveerd)

Evil plan (gearchiveerd)

Ontkrachte complottheorieën hier, hier, hier en hier (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Over antisemitisme (gearchiveerd)

Online antisemitisme Nederland (gearchiveerd)

Antisemitisme strafbaar (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.