Video fout neergezet

Gasfles van auto ontplofte in Oezbeeks tankstation

03.04.2023, 14:52 (CEST)

Ontploffende auto's doen het goed op sociale media, zeker als ook nog eens beweerd wordt dat het om elektrische auto's zou gaan. Het zoveelste filmpje circuleert, die deze bewering weer niet aantoont.

Waarschuwing: de video die centraal staat in deze factcheck kan als schokkend ervaren worden.

Een auto ontploft bij een tankstation en een rood voorwerp wordt van achter uit de auto gekatapulteerd. Vervolgens knalt het tegen een muur, en wordt terug richting de auto geslingerd. Daar haalt het een medewerker van het tankstation onderuit. Hij blijft levenloos op de grond liggen. Volgens sommige Facebookgebruikers (hier, hier en hier) toont deze video voor de zoveelste keer aan dat elektrische auto's gevaarlijk zijn. Maar, wat vliegt er eigenlijk door de lucht en is hier wel een E-auto te zien?

Beoordeling

De video toont geen ontploffende elektrische auto, maar een Chevrolet Nexia-III, waarvan de gasfles tijdens het tanken van aardgas (CNG) ontplofte. De medewerker van het tankstation overleed na de klap van de gasfles.

Feiten

Een reverse image search met een screenshot van de video maakt de oorsprong makkelijk te herleiden: de factcheckers van het platform Misbar bogen zich begin maart al over het filmpje.

Oezbeekse autoriteiten bevestigen in berichten op sociale media dat op 25 februari 2023 een gasfles ontplofte tijdens het tanken in een tankstation in Samarkand, Oezbekistan. De gasfles is dan ook het rode voorwerp dat door de lucht vliegt in het filmpje. Een tankstationmedewerker kwam door de explosie om het leven.

Het voorval heeft dus niets met een elektrische auto te maken, maar met het rijden op aardgas, oftewel CNG. Sommigen automerken maken auto's met een CNG-tank, waar je gecomprimeerd aardgas in kan tanken. Je kunt CNG-gasflessen ook achteraf in de auto laten bouwen. De gasfles wordt dan onder de auto verwerkt of komt in de achterbak te staan. Dat is waarschijnlijk het geval geweest bij de ontploffende Chevrolet Nexia-III, die eigenlijk een normale tank heeft.

Het tanken van aardgas gaat via een vulventiel, dat naast de normale vulbuis voor benzine of diesel geplaatst wordt of onder de motorkap. In de video is te zien dat de Chevrolet via de motorkap bijgetank werd.

Rijden op CNG kan een stuk goedkoper zijn dan op diesel of benzine. Uit statistieken blijkt dat gas inmiddels de populairste brandstof is onder de Oezbeken.

Ontploffende gasflessen

In Oezbekistan zijn ontploffende gasflessen in auto's helaas geen onbekend fenomeen. Zo ontplofte merkwaardig genoeg één dag eerder een gasfles in exact eenzelfde Chevrolet tijdens het tanken. In 2022 bleek uit onderzoek van een parlementaire commissie dat in drie jaar tijd de gascilinders in 34 auto's zijn ontploft.

Uit regelmatige steekproeven van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek ook dat veel van de geïnstalleerde gasflessen niet op tijd nagekeken waren door een garage, niet aan de juiste standaard voldeden, of zelfs überhaupt niet goed geïnstalleerd waren. Voor de Britse regering genoeg reden om reizigers af te raden in het land met oude bussen of taxi's te reizen, die doorgaans vaker een CNG-tank hebben. Met elektrische auto's hebben dergelijke ontploffingen dus niets te maken.

(Stand van zaken: 03.04.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier, video gearchiveerd)

Reverse image search (gearchiveerd)

Factcheck Misbar (gearchiveerd)

Berichten Oezbeekse autoreiten I & II (gearchiveerd hier en hier)

Over CNG (gearchiveerd)

Gasfles achterbak (gearchiveerd)

Kenmerken Chevrolet Nexia-III (gearchiveerd)

Over tanken met CNG (gearchiveerd)

Statistieken populariteit gas (gearchiveerd)

Artikel nuz.uz (gearchiveerd)

Artikel kun.uz (gearchiveerd)

Reisadvies Britse regering (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.