Amerikaanse inzet NAVO-missie

Militaire voertuigen in Poolse haven onderweg terug naar VS

10.03.2023, 16:10 (CET)

NAVO-lidstaten doneren allerlei militair materiaal aan Oekraïne. Een recente video uit Polen met een lange stoet van militaire voertuigen wordt daarmee in verband gebracht. Onterecht, zo blijkt.

Rijen tanks en andere militaire voertuigen zijn te zien in een video die op internet gretig wordt gedeeld. De context die er aan wordt gegeven is dat het NAVO-oorlogsmateriaal is dat door Oekraïne kan worden gebruikt in de oorlog tegen Rusland. De video zou zijn gefilmd in een haven in Polen. Geeft deze video een inkijkje in wat de NAVO naar Oekraïne stuurt, of is er toch iets anders aan de hand?

Beoordeling

Het materiaal in de video is van het Amerikaanse leger en is onderweg terug naar de Verenigde Staten, dat bevestigt een Amerikaanse defensiewoordvoerder. Het stond gestationeerd in Polen als onderdeel van een NAVO-operatie en werd niet ingezet in Oekraïne.

Feiten

De locatie van de video is correct. Deze werd inderdaad opgenomen in een Poolse havenstad, namelijk Gdynia, in het noorden van Polen. Het gebouw met de twee logo’s dat te zien is op het einde van de video, is terug te vinden op Google Maps.

Een reverse image search van de video leidt naar een tweet van het account Baltic Security. Dit account twittert over verschillende militaire inzetten en apparatuur. Volgens de tweet van Baltic Security gaat het in de video om materiaal van het Amerikaanse leger, dat staat te wachten om terug te worden vervoerd naar de Verenigde Staten. De pantserbrigade zou in Polen zijn geweest voor de Atlantic Resolve-missie van de NAVO.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigt dit aan Deutsche Presse-Agentur. "We kunnen bevestigen dat het materiaal, wat teruggaat naar de Verenigde Staten, afkomstig is van het 3e Pantserbrigade Combat Team, van de 1e Cavaleriedivisie," schrijft zij. "Deze eenheid was uitgezonden naar Europa als onderdeel van een regelmatige rotatie van troepen, ter ondersteuning van de inzet van de Verenigde Staten voor Atlantic Resolve."

In november 2022 werd al bekendgemaakt dat dit team zou worden vervangen door een andere brigade van dezelfde divisie. De verantwoordelijkheid voor de Amerikaanse operatie werd op 4 februari 2023 overgedragen aan de nieuw gearriveerde troepen. Dat markeerde ook de start van de terugkeer van het 3e Pantserbrigade Combat Team.

Het materiaal van het afzwaaiende team wordt in fases teruggebracht naar de Verenigde Staten. In de nacht van 4 op 5 maart kwam er nog een enorm schip aan in Gdynia om het wachtende materiaal mee te nemen. Dat schip is 9 maart vertrokken naar de Verenigde Staten. Ook eind februari werd al een lading op een cargoschip geladen. Dat schip vertrok op 5 maart.

Atlantic Resolve

De militaire voertuigen waren dus in Europa vanwege Atlantic Resolve. De voertuigen bleven tijdens hun uitzending op NAVO-territorium, en gingen dus niet naar Oekraïne. De operatie staat echter niet helemaal los van het conflict daar. Het werd in het leven geroepen in 2014, toen Rusland de Krim annexeerde. Sindsdien is er een verhoogde Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europese NAVO-landen.

(Stand van zaken: 10.03.2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Locatie video (gearchiveerd)

Wat is reverse image search? (gearchiveerd)

Account Baltic Security (gearchiveerd)

Tweet Baltic Security (gearchiveerd)

Over Atlantic Resolve I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over wisseling troepen I en II (gearchiveerd hier en hier)

Over de Leroy A. Mendonca (gearchiveerd)

Locatie Leroy A. Mendonca (gearchiveerd)

Over de Endurance (gearchiveerd)

Locatie Endurance (gearchiveerd)

Kaart NAVO-landen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.