Geen verband tussen rampen

Experts zouden explosie in fabriek bij Bedford onderzoeken

08.03.2023, 13:40 (CET)

Er bestaat zoiets als ongelukkig toeval. Een neergestort vliegtuig in Arkansas was onderweg naar Ohio; toch staat het incident los van de beruchte treinramp die daar eerder gebeurde.

Experts die de milieuschade na de treinramp van 3 februari in East Palestine, Ohio, zouden onderzoeken, zouden zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Arkansas. Dit beweren Facebookgebruikers (hier, hier, hier), waarbij sommige opmerken dat dit wel erg "toevallig" is. Er stortte daadwerkelijk een vliegtuig neer, maar hadden de inzittenden ook iets met de treinramp te maken?

Beoordeling

Nee, de inzittenden van het verongelukte vliegtuig waren onderweg naar Bedford - ook in Ohio - om een explosie in een metaalfabriek te onderzoeken. Het team werkte voor milieuadviesbureau CTEH, maar had niets te maken met de treinramp in East Palestine.

Feiten

Op 22 februari 2023 stortte een klein, niet-commercieel vliegtuig neer in de Amerikaanse staat Arkansas, kort nadat het was opgestegen van Bill and Hillary Clinton National Airport, vlakbij Little Rock. Alle vijf inzittenden kwamen om het leven. Daarover berichtten verschillende media, waaronder AP, CNN en BBC.

De vijf inzittenden, waaronder de piloot, waren werknemers van milieuadviesbureau CTEH. Het bedrijf vertelde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat het team onderweg was naar Bedford, een voorstad van Cleveland in Ohio, om een explosie en daaropvolgende brand in een metaalfabriek te onderzoeken. CTEH gaf dezelfde informatie aan USA Today, CNN en Kark, de lokale tv-zender uit Little Rock.

Het team van CTEH was dus inderdaad onderweg naar Ohio, maar niet om onderzoek te doen naar milieuschade na de treinramp in East Palestine. Het is ook logischer dat de onderzoekers op 22 februari uitvlogen voor de explosie in de metaalfabriek, die op 20 februari plaatsvond, dan voor de ramp in East Palestine, die al op 3 februari gebeurde.

Onderzoek naar de oorzaken van het vliegtuigongeluk loopt nog. De onderzoekers houden er rekening mee dat het weer een rol heeft gespeeld, aangezien beelden van vlak na de crash tonen dat er stevige wind stond en regen viel.

Treinramp East Palestine

Op 3 februari ontspoorden er in het stadje East Palestine 38 van de grofweg 150 wagons van een goederentrein van het vervoersbedrijf Norfolk Southern Railway. Er ontstond een brand die nog eens twaalf andere wagons beschadigde. Twintig wagons vervoerden gevaarlijke chemische stoffen, waaronder het kankerverwekkende vinylchloride. Van die twintig wagons ontspoorden er elf.

Hoewel er geen directe slachtoffers vielen bij het ongeluk, zijn veel chemische stoffen in de omgeving terechtgekomen. Ondanks dat metingen in de omgeving volgens de autoriteiten geen alarmerende waardes van giftige stoffen laten zien, rapporteerden mensen een maand na de ramp nog altijd gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizelingen. Ook stierven er veel vissen als een onmiddellijk gevolg van de ramp en zal het waterecosysteem in de omgeving lang nodig hebben om te herstellen, aldus een expert.

De oorzaak van de ontsporing lijkt volgens het voorlopige rapport van de National Transportation Safety Board (NTSB) een oververhitte wiellager te zijn.

Op 4 maart ontspoorden er opnieuw wagons van een trein van Norfolk Southern Railway in Ohio, ditmaal vlakbij Springfield. Ook nu bevatten sommige wagons gevaarlijke chemische stoffen, maar deze wagons zijn niet ontspoord. Voor zover bekend zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Al snel na de ramp in East Palestine verscheen er de nodige desinformatie op sociale media. Dpa ontkrachtte in factchecks (hier, hier en hier) een aantal van die geruchten.

(Stand van zaken: 08.03.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier, video gearchiveerd)

Little Rock (gearchiveerd)

AP (gearchiveerd)

CNN (gearchiveerd)

BBC (gearchiveerd)

CTEH (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Bedford (gearchiveerd)

AP metaalfabriek (gearchiveerd)

USA Today (gearchiveerd)

Kark (gearchiveerd)

ADG (gearchiveerd)

NTSB (gearchiveerd)

East Palestine (gearchiveerd)

NY Times (gearchiveerd)

FEMA Briefing (gearchiveerd)

CNN Health (gearchiveerd)

Washington Post (gearchiveerd)

ABC (gearchiveerd)

Springfield (gearchiveerd)

Factcheck dpa I, II & III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.