Foto mist context

Bloemkolen zijn duurder door een samenspel aan factoren

03.03.2023, 20:50 (CET)

Zin in bloemkool? Dat kost je wat. In Nederland zou je vijf euro betalen vanwege de kou in Spanje, terwijl ze in Spanje zelf veel goedkoper zijn. Grof bedrog, of is het toch wat kort door de bocht?

Boodschappen doen is gevoelig duurder de laatste tijd. Toch klinkt vijf euro voor een bloemkool als de reinste diefstal. De reden daarvoor zou koud winterweer in Spanje zijn. Maar wat zou nu blijken? In Spanje zelf tik je zowaar drie bloemkolen op de kop voor één euro, aldus een foto die gretig gedeeld wordt online. Maar in dit geval zegt één foto niet alles.

Beoordeling

Het bericht mist behoorlijk wat context en is kort door de bocht. Bloemkool is inderdaad duurder, door inflatie en een slechtere oogst. Maar dat is ook zo in Spanje zelf, waar de prijs in de supermarkt redelijk vergelijkbaar is met die in Nederland en België.

Feiten

De originele post waarvan de screenshot afkomstig is, werd ondertussen verwijderd. De getagde locatie bij de foto was Mazzaron, Murcia. Dat is een stadje in het zuidoosten van Spanje.

Het marktplein van Mazarron kan een match zijn met de locatie van de foto. Die werd duidelijk genomen op een markt, maar geeft verder weinig visuele aanknopingspunten. Een waterdichte geolocatie is dan ook niet mogelijk. De witte wegmarkeringen die de verschillende parkeerplaatsen aanduiden komen wel overeen met wat te zien is onderaan op de foto. Het gebied rond Mazzarón staat trouwens bekend om zijn groenteteelt, en de enorme kassen zijn duidelijk zichtbaar op luchtfoto's en Google Streetview.

Inflatie

De bloemkolen in de foto zijn inderdaad een koopje, maar daarmee niet representatief voor de gemiddelde prijs van de groente, zelfs in Spanje. Bij de grootste Spaanse supermarktketen, Mercadona, moet je momenteel 2,48 euro neerleggen voor een bloemkool. Bij Alcampo kost het dan weer 2,89 euro.

Die prijs is gelijkaardig aan die in Nederlandse en Belgische supermarkten. Bij de Albert Heijn betaal je 2,99 euro, net zoals bij Jumbo. In de Belgische supermarkten Delhaize en Colruyt kost een bloemkool respectievelijk 2,59 euro en 2,23 euro.

Die prijs is hoger dan een jaar geleden, toen schommelde de prijs rond de 1,80 euro in beide landen. De inflatie van voeding bedroeg 15% in Nederland en 16% in België in februari.

Slechtere oogst

Naast de algemene inflatie spelen ook nog een aantal andere factoren een rol in de prijs. In de winter wordt bloemkool geïmporteerd naar de Benelux, veelal vanuit Spanje. Geïmporteerde groenten zijn logischerwijze sowieso duurder dan groenten van eigen bodem.

Daarbovenop valt de oogst in Spanje dit jaar tegen door een aanvankelijk zachte winter met een abrupte koude piek in januari. De hoge energieprijzen zorgen er ook voor dat er minder bloemkool in kassen gekweekt wordt, zowel in Spanje als in de Benelux.

Al deze elementen samen zorgen er dus voor dat bloemkolen effectief duurder zijn dan deze tijd een jaar geleden. Hier en daar zal je in extreme gevallen vijf euro moeten neerleggen voor een bloemkool, maar die prijs is niet representatief. Evenmin is één foto van één marktkraam in Spanje representief voor de prijs van de groente daar.

(Stand van zaken: 03.03.2023)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Tweet met screenshot (gearchiveerd)

Markt van Mazarron op Google Maps (gearchiveerd)

Groenteteelt in Mazzarón (gearchiveerd)

Kassen op Streetview (gearchiveerd)

Supermarktscanner bloemkool (gearchiveerd)

Bloemkool bij AH (gearchiveerd)

Bloemkool bij Jumbo (gearchiveerd)

Bloemkool bij Delhaize (gearchiveerd)

Bloemkool bij Colruyt (gearchiveerd)

Bloemkool bij Mercadona (gearchiveerd)

Bloemkool bij Alcampo (gearchiveerd)

Statbel inflatie in België (gearchiveerd)

CBS inflatie in Nederland (gearchiveerd)

NRC over bloemkoolteelt in Spanje (gearchiveerd)

AD over bloemkoolprijzen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.