Foute locatie

Roemeens luchtafweersysteem onderweg naar militaire parade

01.03.2023, 08:46 (CET)

Moldavië voelt na één jaar oorlog in Oekraïne nu ook de druk van Rusland. Roemenië steunt zijn buurland, maar niet elke video van militaire voertuigen is daar meteen bewijs van.

Roemenië zou zijn luchtverdedigingssysteem aan het installeren zijn aan de grens met Moldavië. Althans, dat toont volgens sommige Facebookgebruikers (hier en hier) een video van militaire voertuigen op de openbare weg. Een video zonder context is echter zelden een bewijs. 

Beoordeling

De video toont militaire voertuigen die trainen voor een militaire parade die 1 december 2022 was in het midden van Roemenië. De beelden zijn dus niet recent en ze zijn ook niet bij de grens met Moldavië opgenomen. 

Feiten

Via een reverse image search op een screenshot van de video, vallen de beelden ook op Twitter te vinden. Daar wordt gesuggereerd dat de beelden op 27 februari 2023 gemaakt zijn. Niet iedereen is echter overtuigd en in de commentaren wordt gesteld dat het hier zou gaan om een 1 december-parade in de stad Alba Iulia (wat in nogal expliciete bewoording wordt duidelijk gemaakt). Deze stad ligt in het midden van Roemenië, niet bij de grens met Moldavië.

Op 1 december is de nationale feestdag van Roemenië, waar ook een militaire parade bij hoort. Met de zoektermen "parada Alba Iulia 2022" en "1 decembrie" vindt dpa op TikTok de video terug. Die werd op 30 november 2022 online geplaatst en toont dus al zeker geen recente troepenverplaatsingen. 

De locatie van de video valt op Google Maps terug te vinden en is daadwerkelijk in Alba Iulia. Met Street View is het groene "OMV"-tankstation te herkennen, met het voetbalstadion erachter. Ook het gebouw dat op 00:15 rechts in beeld is, met puntdak, is te zien op Street View. Het rode reclamebord op de video is nog hetzelfde als in de Street View-opname van juli 2022.   

De Roemeense autoriteiten hebben zelf ook gereageerd op de verspreiding van deze video. Ze bevestigen dat de legervoertuigen eind november 2022 onderweg waren naar een training voor de 1 december-parade. Het ministerie van Defensie liet ook weten dat de video HIMARS- en GEPARD-systemen toont. GEPARD is daadwerkelijk een luchtverdedigingssysteem, maar HIMARS vuurt langeafstandsraketten af. 

Spanningen in Moldavië

Dat de video geen troepenbewegingen bij de Moldavische grens toont, wil niet zeggen dat het buurland van Roemenië geen spanning kent momenteel. Het land heeft een separatistische regio aan de grens met Oekraïne, Transnistrië, die door Rusland wordt erkend. Sinds de oorlog in Oekraïne ving Moldavië naar verhouding per capita ook de meeste vluchtelingen op van de EU- en EU-grenzende landen.

De president van Moldavië liet recent weten dat het land ernstig rekening houdt met een Russische staatsgreep. Op 14 februari werd het luchtruim ook afgesloten omdat er een onbekend vliegend object was opgemerkt. De Moldavische parlementsvoorzitter sprak toen over een "Russisch vliegend object'. Deze beschuldigingen werden door Rusland ontkend. 

De Roemeense president Klaus Iohannis bevestigde onlangs dat het land Moldavië onder alle omstandigheden zou steunen. Een video van een oefening voor een militaire parade in Alba Iulia is daar echter geen voorbeeld van. 

(Stand van zaken: 01.03.2023)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier, gearchiveerde video)

Reverse image search (gearchiveerd)

Twitterbericht met commentaar I & II (gearchiveerd hier, hier en hier)

Alba Iulia (gearchiveerd)

Over de militaire parade (gearchiveerd)

TikTokvideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Locatie op Google Maps en Street View (gearchiveerd hier en hier)

Reactie ministere van Defensie (gearchiveerd)

HIMARS- en GEPARD-systeem (gearchiveerd hier en hier)

Artikel VRT NWS (gearchiveerd)

VN over vluchtelingenopvang (gearchiveerd )

Artikel Bursa (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.