Foute context

Zuid-Afrikaanse kust getroffen door vloedgolf in 2017

22.02.2023, 14:44 (CET)

Natuurrampen leveren spectaculaire beelden op, zo ook de recente aardbevingen in Turkije. Niet elk spectaculair beeld dat nu online de ronde doet, is daarom echter uit Turkije.

Twee video's, zogezegd uit Turkije; een vloedgolf aan het strand en ingestorte gebouwen in een stad. Daaruit zou moeten blijken dat er een aantal zaken "niet kloppen" rond de aardbevingen. Dat oordeel kan men echter best vellen enkel op basis van beelden die daadwerkelijk uit Turkije komen. 

Beoordeling

De video van een vloedgolf die een strand overspoelt is gemaakt in 2017 in Durban, Zuid-Afrika. Dit heeft dan ook niets te maken met de recente aardbevingen in Turkije en Syrië.

Feiten

Een reverse image search naar de beelden in de eerste video levert meteen een resultaat op in een heel ander deel van de wereld dan Turkije. De video is al sinds maart 2017 terug te vinden op Youtube. De beelden zouden opgenomen zijn in Durban, Zuid-Afrika. Daar moest op 12 maart 2017 het strand gesloten worden vanwege uitzonderlijk hoge golven.  

Op Google Maps is de locatie daar daadwerkelijk terug te vinden. Zowel de cirkelvormige zwembaden, als de loopbrug en palmbomenrij komen perfect overeen met wat in de video te zien is. De beelden lijken vanuit dit hotel gemaakt te zijn. Ze hebben dus niets te maken met de recente aardbeving in Turkije. 

De andere video in de Facebookpost is overigens wel afkomstig uit Turkije. In de rechterbovenhoek is een logo met 'AA' te zien, van het Turkse persagentschap Anadolu Agency. De beelden tonen de stad Kahramanmaraş, die zwaar getroffen is door de aardbevingen van 6 februari 2023. 

De beelden werden op dit plein opgenomen. Op Google Street View is het zwarte infoscherm en het rode gebouw te herkennen, net zoals de palmbomenrij in het midden van de boulevard aan de overkant van het plein. Er zijn dus genoeg beelden te vinden van de aardbevingen in Turkije, maar niet alle beelden die online gedeeld worden als afkomstig van deze ramp, zijn dat ook. 

(Stand van zaken: 22.02.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video's hier en hier)

Reverse image search (gearchiveerd)

Beelden Durban op YouTube (gearchiveerd)

Artikel over golven Durban (gearchiveerd)

Locatie strand Durban (gearchiveerd)

Hotel in Durban (gearchiveerd)

Anadolu Agency (gearchiveerd)

Artikel Medyatava (gearchiveerd)

Locatie en Google Street View in Kahramanmaraş (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.