Foute context

Donderwolk boven Argentijnse luchthaven kondigt onweer aan

17.02.2023, 11:20 (CET)

Sinds de aardbevingen in Turkije duiken er ontelbare beelden van de ramp op. Maar niet elk beeld waarvan gezegd wordt dat het in Turkije is, blijkt dat ook te zijn.

Een wolk met aan de ene kant geel en aan de andere kant blauw licht en het geluid van donder in de verte. Dat voorspelt allemaal niet veel goeds. Een video van dit weerfenomeen wordt nu gedeeld door een Nederlandstalige gebruiker alsof het een 'nebula' in Turkije zou zijn. Is er nog meer ellende op komst voor de Turken? 

Beoordeling

De video heeft niets te maken met Turkije. De beelden zijn gemaakt in Argentinië en tonen een arcuswolk, net voor een onweer. 

Feiten

In de video is op het begin een groene ambulance met 'emerger' te zien. Op het einde van de video zijn ook een aantal parkeerplaatsen te zien die voor 'emerger' zijn voorbehouden. Dit blijkt een ambulancedienst uit Argentinië te zijn. De video is dan ook gemaakt bij de luchthaven Ezeiza in de buurt van Buenos Aires. Dat is duidelijk te zien op Google Street View.

De video werd initieel op 28 januari 2023 op TikTok geplaats door de gebruiker 'Regulusbicen'. Die plaatste ook nog andere video's van de wolk op zijn kanaal die ook bevestigen dat de beelden wel degelijk uit Argentinië komen. 

Arcuswolk

In tegenstelling tot wat op Facebook beweerd wordt, gaat het hier niet om een nebula. Deze komen namelijk alleen maar voor in de ruimte. 

De weerdienst van de Belgische zender RTBF kwam het filmpje ook tegen. Zij leggen uit dat wat te zien is een arcuswolk of boogwolk is. Deze wolken onstaan vlak voor hevige stormen. Deze brengt koude lucht mee, die dan in aanraking komt met de warmere lucht net boven de grond. 

Dat deze wolk daadwerkelijk de voorbode van een storm was, bewijst Regulusbicen wederom met een TikTokfilmpje. Er is dus geen sprake van dat deze video in Turkije zou zijn opgenomen, of iets met de aardbevingen daar te maken heeft, zoals in de Facebookcommentaren wordt gesuggereerd. Het gaat om een erg dreigend uitziende arcuswolk, waarop een stevig onweer volgde in Argentinië. 

(Stand van zaken: 17.02.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Grupo Emerger (gearchiveerd)

Google Street View (gearchiveerd)

Regulusciben op TikTok (gearchiveerd)

TikTokvideo's I, II, III & IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier; gearchiveerde video hier, hier, hier en hier)

Artikel NASA (gearchiveerd)

Artikel RTBF (gearchiveerd)

Artikel KNMI (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.