Foute context

Bibliotheek van Marseille verward met postkantoor Manila

06.07.2023, 13:15 (CEST)

Wil je posten over iets spectaculairs, maar zijn er geen goede beelden? Neem gewoon andere beelden en claim dat ze de gebeurtenis tonen. Althans, dat lijkt het mantra van menig sociale mediagebruiker.

Een imposant klassiek gebouw gaat in de vlammen op. Wie de beelden begin juli 2023 voorgeschoteld krijgt, legt waarschijnlijk meteen de link met de rellen in Frankrijk. Dat gebeurt in ieder geval op Facebook (hier en hier) en Twitter (hier en hier), waar beweerd wordt dat het hier om de Alcazar-bibliotheek in Marseille gaat. Soms is het echter beter de beelden te controleren alvorens ze verder te verspreiden. 

Beoordeling

De beelden tonen een brand in het postkantoor van Manila in mei 2023. Ze hebben niets te maken met de huidige rellen in Frankrijk.

Feiten

Wie op Google Maps de Alcazar-bibliotheek opzoekt, ziet meteen dat er iets niet klopt. Het brandende gebouw in de video lijkt in niets op de bibliotheek in Marseille. De beelden zijn dan ook niet gefilmd in Marseille, maar in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen.

Een reverse image search naar de beelden leidt namelijk naar deze Indonesische en Chinese artikels van 22 mei. Op die dag raasde een verwoestende brand door het bijna honderd jaar oude centrale postkantoor van Manila. Dat gebouw lijkt op Google Maps inderdaad ook een match voor de beelden. Op een foto uit juni 2023 is de brandschade ook nog zichtbaar.

Het klopt overigens wel dat de Alcazar-bibliotheek schade heeft ondervonden van de rellen die Frankrijk teisteren sinds de dood van de zeventienjarige Nahel bij een politiecontrole. Volgens Le Figaro hebben relschoppers wel degelijk geprobeerd de bibliotheek in brand te steken, maar is dit niet gelukt. 

Sinds het uitbreken van de rellen in Frankrijk worden sociale media overspoeld met beelden die niets met deze rellen te maken hebben, maar er wel aan gelinkt worden. Deutsche Presse-Agentur (dpa) controleerde al meerdere beelden en het factcheckteam van La Libération heeft een aparte pagina speciaal voor nepnieuws rond de rellen. De BBC-journalist Shayan Sardarizadeh houdt op Twitter ook een collectie bij van beelden die foutief aan de rellen worden toegeschreven. 

(Stand van zaken: 06.07.2023)

Links

Gearchiveerde video

Facebookbericht I & II (gearchiveerd hier en hier)

Twitterbericht I & II (gearchiveerd hier en hier)

Alcazar-bibliotheek op Google Maps (gearchiveerd)

Indonesisch en Chinees nieuwsartikel (gearchiveerd hier en hier)

AP over brand in Manila (gearchiveerd)

Manila Central Post Office op Google Maps (gearchiveerd)

Foto op Google juni 2023 (gearchiveerd)

Artikel VRT NWS (gearchiveerd)

Artikel Le Figaro (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Checknews La Libération (gearchiveerd)

Thread Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.