Dansende soldaten werden al voor invasie van Rusland in Oekraïne gefilmd

01.03.2022, 11:00 (CET)

Beelden van dansende militairen in een open veld worden gedeeld rondom de invasie van Rusland in buurland Oekraïne. "Russische troepen vieren feest met Oekraïense bevolking, die het Russische leger welkom heten als vredeshandhavers," is de tekst die vaak in het Engels bij de beelden staat. Anderen delen de beelden met claims dat Russische en Oekraïnse soldaten samen dansen en dat Oekraïners het Russische leger verwelkomen. Maar wat is het verhaal achter deze vrolijke beelden? (Video hier gearchiveerd)

Beoordeling

De gedeelde beelden tonen geen soldaten bij de huidige invasie in Oekraïne door Rusland. Het is zeker voor 18 februari 2022 gefilmd. Zeer waarschijnlijk speelt de scène zich af op de Krim, na een militaire oefening van het Russische leger daar.

Feiten

De claims in de berichten online verschillen telkens iets. Soms wordt geclaimd dat de Russische soldaten dansen met Oekraïense burgers, andere keren zouden zij dansen met Oekraiënse soldaten. De boodschap is bij allemaal wel vergelijkbaar: de Oekraïners zouden blij zijn met de komst van het Russische leger. De video dook met deze claims op toen Rusland het buurland aanviel op 24 februari 2022.

Door screenshots uit de video te nemen en deze met Reverse Image Search te zoeken, is via de applicatie Google Lens een resultaat te vinden. De video duikt op in een artikel van de Oekraïense website Обозреватель (of ‘Obozrevatel’). De website is niet altijd in Nederland te bekijken. Met een VPN-verbinding lukt dit wel. Het artikel is ook gearchiveerd.

Het artikel in kwestie is al van vrijdag 18 februari 2022. Van voor de recente invasie van Rusland in Oekraïne dus. Ook was dit voordat Poetin de regio’s Donetsk en Loegansk erkende als volksrepublieken en hier troepen naartoe stuurde.

Een screenshot uit de video met dansende militairen staat bij punt vijf. Er staat een watermerk in en een rood logo waar in het Russisch ‘Krim’ te lezen is. Het beeld blijkt te komen van het Instagramaccount chp.crimea. De video werd hier op 18 februari 2022, om 9.00 uur ’s ochtends (lokale tijd) geplaatst.

De beschrijving bij de video leest: "Dit is hoe alle volkeren in Rusland zouden moeten samenleven, en de vijand is niet verschrikkelijk". Ook staat bij het pinnetje dat de locatie moet aanduiden ‘Подго́рное – Бахчисарайском район’ (Podgornoe- Bakhchysarai Raion). Dit is een regio in het zuidwesten van de Krim, het schiereiland dat in 2014 al door Rusland werd geannexeerd. Deze annexatie is niet erkend door de internationale gemeenschap en Oekraïne.

De video is ook te zien in een artikel van een andere – Russische – nieuwswebsite, met een focus op de Krim. Volgens de website filmden ooggetuigen deze Kaukasische dans. In de regio waren rond die tijd Russische militaire oefeningen gaande. Volgens het Turkse staatspersbureau AA zou het ministerie van Defensie op 16 februari 2022 hebben aangekondigd dat de trainingen op de Krim waren afgerond.

"Blijkbaar besloot het leger na een intensieve training van tactische vaardigheden om een pauze te nemen en te gaan dansen," schrijft de auteur van het stuk op de Krim-nieuwswebsite. De dans in kwestie zou volgens commentaren onder de Instagrampost de ‘Lezginka’ zijn, een traditionele dans van volkeren uit de Kaukasus. Onder de Kaukasus vallen zuidelijke delen van Rusland, maar ook Armenië, Azerbeidzjan en Georgië.

Dpa heeft – vooralsnog – geen exacte locatie van de video kunnen vinden. Het is dan ook niet honderd procent te bevestigen dat de beelden inderdaad op de Krim werden gemaakt. Wat wel vaststaat is dat de scène zich voor 18 februari 2022 afspeelde. Het laat dus niet zien hoe Oekraïners het Russische leger met de invasie van 24 februari 2022 verwelkomden.

Als de dansscène zich inderdaad op de Krim afspeelde, is er bovendien niet echt te spreken van burgers die het Russische leger verwelkomen. Rusland maakte de Krim in 2014 een deel van de federatie (zonder erkenning van de meeste andere landen) en zijn daar dus niet nieuw. Bovendien ging het hier dus volgens Russische media over een dans na een militaire oefening.

(Stand van zaken: 01/03/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Artikel Obozrevatel (gearchiveerd)

Poetin erkent Donetsk en Loegansk (gearchiveerd)

Instagrampost chp.crimea (gearchiveerd)

Over de Bakhchisaray regio (gearchiveerd)

Over de Krim (gearchiveerd)

Russisch artikel over de video (gearchiveerd)

Over militaire oefening Krim (gearchiveerd)

Over einde militaire oefening Krim (gearchiveerd)

Over de Lezginka (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com